Lun pæresalat med grillet blåmuggost, bacon og pekan i rødvinsgele

bilde 1 (74)
Å sette sammen en god salat er lett og det er gjort på et blunk. Denne salaten  har sprøstekt bacon i rødvinsgele, ristede pekannøtter, saftig pære og grillet blåmuggost.

Her er det altså et par enkle, men gode tips som løfter salaten til et litt høyere nivå.
Tenkte å dele oppskriften og noen tips med deg som jeg selv har opplevd gir en ekstra smakfull salat:
1 – Salatmix: kjøper du en pose med mix av ulike salatertyper får du mange ulike smaker i en og samme salat. Bonden som dyrker salaten har mest sannsynlig god greie på hva som går sammen slik at du er garantert en kombinasjon som passer bra sammen.

2 – Bacon: Bacon passer til stort sett alt og hever stort sett ethvert måltid. Velg gjerne et bacon som er røkt eller som er skåret i tykkere skiver. Da får du mer smak i hver bit. Villmarksbacon eller bacon røkt på flis gir en deilig smak. Noen mener at baconet skal stekes på middels varme over lengre tid, men personlig kjører jeg opp varmen og bruner det raskt i 1 en spiseskje smør. Ja, du leste riktig.. smør på flesk!  Jeg føler da at mye av smaken forblir i baconet og ikke koker ut over tid på lav varme. Finn ut hva du liker.
Har du ansjosfilet i kjøleskapet kan du dryppe noen dråper av laken på baconet. Dette gir en fantastisk smak, og det smaker ikke ansjos 😉

3 – Nøtter: Nøtter er deilig topping til salater, men husk å riste de lett først. Nøttene frigir sin nøttesmak under varme og mye av den bitre smaken forsvinner.

4 – Ost: Mange «tunge» oster som blåmuggost og vellagrede oster smaker bedre når de er varmet opp. Jeg kjenner mange som ikke liker blåmuggost på ostefatet, men som mer enn gjerne spiser de i gratenger og sauser. Noen vet ikke engang at det er sneket litt vellagret ost i retten og nyter i lange drag. Skjær osten i terninger på ca 1.5 x 1.5 cm og grill de raskt på max varme i ovnen noen få sekunder. Legg osten på bakepapir og følg med. Når du ser at osten begynner å boble tar du den ut. Det er da en fordel at salaten er ferdig tilberedt og kun venter på at osten skal legges på.
Parmesan!! Ha alltid et stykke parmesan i kjøleskapet som du kan rive og ha som topping til de fleste retter. Club sandwich, speilegg, omelett, pizza, suppe og aller mest pasta smaker enda bedre med revet parmesan.

5 – Friske urter: Finhakkede urter er deilig å se på, men smaker så utrolig godt som topping på det aller meste. Urter som mynte, koriander og timian passer veldig godt til fruktsalater. Basilikum og oregano passer strålende til tomat og kjøtt. Gressløk, dill og kjørvel passer nydelig til skalldyr og sjømat. Persille passer stort sett til alt. Du oppnår aller best resultat hvis du blander flere urter sammen.

6 – Frukt: Tenk litt utenfor boksen og tilfør salaten din litt frukt. Salt bacon og krydret kjøtt gjør seg enda bedre med naturlig sødme. Bruk melon, bær, mango, eple, pære, fersken, nektarin, druer osv..

7 – Dressing: Ikke kjøp ferdig dressing som smaker eddik.. Thousand Islans dressing komplimenterer ikke en salat.. den ødelegger den! Det er så lett å lage egen dressing ved å røre sammen litt rømme, finhakkede urter og hvitløk, salt, pepper, en skvis sitronsaft og litt olivenolje. Noen ganger holder det å strø litt salt og pepper over salaten og helle på litt god olivenolje. Hvis salaten trenger å dekkes med thousand island dressing er det i utgangspunktet en skikkelig dårlig salat.. Da bør du i så fall gå opp til punkt 1 og starte på nytt 😉 Bland rømme med en god skje pesto, sweet mango chutney eller sweet chili saus og du får raskt og enkelt en god dressing.
Det finnes et hav av smakfulle geleer fra norske produsenter som du kan røre inn i baconet, pastaen, risen eller servere til det meste av mat. Der du ville ha servert tyttebær.. erstatter du med en skje rips, akevitt, solbær eller rødvin gele. Disse gelene inneholder sødme og syre samtidig.

bilde 1 (73)
Slik lagde jeg lun pæresalat:

Legg salatmix på tallerken.
Skjær baconet i tynne strimler, pæren og osten i biter, finhakk mynte og vårløk.
Smelt en spiseskje smør i stekepanna og sprøstek baconet på litt høy varme. Tilsett pekannøttene og rist de lett ca 1 minutt. Tilsett pæren og skru av varmen. Rør inn en god spiseskje rødvin gele.
Skjær blåmuggosten i biter og grill raskt i ovnen.

bilde 2 (75)
Legg salatmix på tallerken og topp med sprøstekt bacon, ristede nøtter og lun pære.
Topp med finskåret mynte og vårløk. Ta ut osten og fordel den rundt på salaten med en skje. Pynt med noen bringebær og legg på en teskje med rødvin gele.
Håper det vil smake!

Lisa’s rødvingelè får du kjøpt på Matland.
Det grønne vakre fatet har jeg fått låne av Marit Ertesvåg Johnsen som er en av fire lokale kunstnere som driver  Galleri Thornegården i Son. Galleriet stiller ut og selger kunstglass, smykker, klær og produkter i fiskeskinn. Virkelig verdt å ta en tur innom.

 

 

En kommentar om “Lun pæresalat med grillet blåmuggost, bacon og pekan i rødvinsgele

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s