Trøffelaioli

Screenshot_2016-03-24-09-23-24-1Aioli er perfekt tilbehør til.. vel alt! Luftig og lett med markant smak av hvitløk egner den seg som dressing, dipp eller saus til alt av kjøtt, fisk og grønnsaker. Trøffel gir aiolien en ny dimensjon. Trøffelen visker «eksklusivitet» mykt i bakgrunnen uten å være for dominerende. Fersk trøffel er en delikatesse som man ikke får kjøpt på hvert gatehjørne, men trøffelpasta og trøffelolje er blitt enklere å få tak i. Jeg brukte italiensk hvit trøffelpasta av den aller beste sorten, Tuber magnatum, som du får kjøpt på Meny.
Med en stavmikser lager du denne utrolig smakfulle trøffelaiolien på 2 minutter. Du har rett og slett alle ingrediensen oppi samtidig og blander lett med stavmikseren. Så vet du det 😉

Du vil ALDRI angre på at du testet ut denne enkle og deilige oppskriften:

 

1 egg (både plomme og hvite)
1,5 dl smaksfri olje eller trøffelolje
1-2 ts trøffelpasta
2 finhakkede hvitløksfedd
1 ts eddik
1 ss sitronsaft
1 ts salt
1 ts sukker

 

Screenshot_2016-03-24-09-24-26-1Ingrediensene bør helst være romtempererte så sett de frem på kjøkkenbenken i god tid.
Finhakk hvitløksfeddene og ha de over i en høy stavmikserbolle sammen med alle de andre ingrediensene. Du kan godt øke antall hvitløksfedd og mengden trøffelpasta, men det kan være greit å begynne litt forsiktig. Hold stavmikseren rolig helt ned til bunnen av bollen og miks til du ser at alt har blandet seg. På denne måten siger oljen gradvis til av seg selv og du slipper den lange håndpiskingen som ofte ender med at aiolien skiller seg.

Screenshot_2016-03-24-09-25-23-1Urbani har både hvit og svart trøffelpasta og trøffelolje. Fantastiske produkter det er verdt å kjøpe inn. Oppbevar trøffeloljen i kjøkkenskapet (slik at den ikke harskner ved for sterkt lys) og trøffelpastaen i kjøleskapet så har du til de spesielle anledningene i lang tid fremover. Det er utrolig artig når gjestene skryter deg og din hjemmelagede aioli opp i skyene. Folk flest tror det er så vanskelig å lage, men de skulle bare visst hvor enkelt det er 😉

 

Screenshot_2016-03-26-10-48-08-1Det har kommet mange nye favoritter i dette huset den siste tiden og en av de er Belberry eddik med smakt av frukt og bær. Citrus eddiken har en veldig rund, frisk og fin smak som passer til alt. Deilig smaksforsterker til alt av dressinger, dipp, chutney, marinader og aioli.

Du kan gjerne tilsette litt finhakkede urter og chili i trøffelaiolien også, men prøv den naturell som oppskriften sier først. Bytt ut majonesen til skalldyr/reker og prøv med denne vanvittig gode aiolien isteden. Aioli er perfekt til salat, båtpoteter, som dipp til potetgull, grillmat, spekemat… som sagt passer det til ALT!

Denne oppskriften er laget i samarbeid med Oluf Lorentzen.

 

 

4 kommentarer om “Trøffelaioli

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s