Østers

IMG_20160404_175947Denne råvaren er det veldig delte meninger om. Du har oss som elsker den og de som ikke kan fordra den. Det finnes ikke noe midt i mellom! Østers er en skikkelig delikatesse du kan plukke gratis i fjæra. Den er ganske enkelt eksotisk og av god grunn. Stillehavsøstersen som vi plukket rett i strandlinja er innvandret og er faktisk ikke ønsket i Skandinavia. Vi oppfordres faktisk til å plukke den av havforskningsinstituttet. Jeg var så heldig å få være med kjentmann på østersplukking ett sted i Oslofjorden og de ble nytt på stranden med lime, chili, koriander og vårløk.
Så enkelt og så vanvittig godt.

Slik går du frem:

 

4-6 østers per person
Lime eller sitron
Chili
Koriander
Vårløk (kan droppes)

 

Screenshot_2016-04-04-18-31-38-1Du kommer også greit ut av det med en båt, en kjentmann, en rake, en skikkelig østerskniv og gjerne et håndkle å holde østersen i når den skal åpnes.

Screenshot_2016-04-04-18-35-21-1Stillehavsøstersen ligger gjerne helt inne ved strandlinja og ofte sitter den fast i steiner og fjell. Så det går fint å sanke den også uten kjentmann og båt. Vipp østersen løs fra fjellet med en god kniv, dra de opp med en stålrake elle plukk de som ligger løse på bunnen. Sjekk at de er levende ved at de lukker seg når du dunker på de.

Screenshot_2016-04-04-18-41-02-1Åpne østersen ved å skjære over lukkemuskelen. Legg østersen på et tykt kjøkkenhåndkle i hånden med den spisse enden mot deg. Sett kniven i skillet mellom skallene. Press og skjær over lukkemuskelen som ligger litt inn fra kanten.

Screenshot_2016-04-04-18-41-35-1Finhakk chili, koriander og vårløk. Når du har åpnet østersen klemmer du over litt limesaft og strør over litt chili, koriander og vårløk så er den klar for servering.

Det er østerssesong hele året, men den bør helst ikke nytes hvis det er varmere enn 15 grader i vannet.

 

 

En kommentar om “Østers

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s