Ost & kjeks – real turmat!

20160430_104613Hva med å utvide innholdet av turmat i sekken? All mat smaker bra på tur, også gilde grillpølser 😉 Jeg finnes ikke fin på dèt og er fast bestemt på at «det enkle ofte er det beste», men hva er enklere enn ost & kjeks eller tapas på tur? Nemlig, det er vanvittig smakfullt og det trenger ikke engang å tilberedes. Ta med noen smakfulle oster, litt spekepølse, en god aioli, litt oliven og noe søtt å toppe med så har du et himmelsk måltid i magiske omgivelser. Legg igjen papp og plast hjemme og server på trefjøl og pakk ned glass i avispapir så får du kvalitet fra A til Å. Jeg garanterer deg at det gjør noe med opplevelsen.

Her får du noen superenkle tips til hva du kan ha med i tursekken:

 

 

Screenshot_2016-04-12-14-48-02-1Gode oster – Skal du imponere med smaker trenger du ikke mange oster! Da vil nemlig alle de ulike smakene sloss om å få dominere og smaksløkene går seg helt surr. Sats på kvalitet fremfor kvantitet og drist deg selv til å prøve noe nytt.
Du bør alltid ha med en god blåskimmelost som  f.eks Saint Agur, Stilton, Blå eller Castello. Blåskimmelost er helt nydelig til all slags kjøtt, pølser og spekeskinke. Topper du den med noe søtt som appelsinmarmelade eller chutney får du en vanvittig smaksopplevelse.

 

Screenshot_2016-04-18-14-29-58-1Har du fyrt opp bålet kan du smelte blåskimmelosten og smaken kommer enda bedre frem.

Parmesan eller Västerbotten er bra valg for vellagrede oster som er perfekt til tapas og  chorizo, Salchicon eller spekeskinke. Jeg fikk prøve «Kjällarlagrad» fra Falbygdens Ost. Det er kanskje den beste osten jeg har smakt på veldig lenge. Er du glad i shopping, mat og roadtrips kan det være lurt å ta en tur til Sverige og Falköping.
Ett ess i ermet kan være en helt ukjent ost som enten er laget på en spesiell måte eller inneholder en spesiell ingrediens. I et hav av oster kan jeg nevne for eksempel brunosten «Huldreost» fra Avdem Gårdsysteri laget på akevitt og urter, «Marakkesh» fra den Blinde Ku som er en gouda med valnøtt,  eller Eiker «Gruveost»eller en røkt cheddar med whisky. Lista er lang. Huldreost kjøpte jeg hos Bondens Butikk på Mathallen i Oslo. En nydelig ost.

Screenshot_2016-04-18-14-32-43-1Jeg setter pris på både Serrano og Parma og har det gjerne i tillegg, men det er noe med den salte smaken til Stranda jeg bare elsker <3.
Et annet norsk produkt du bør prøve er spekemat fra Tind. Her får du høykvalitetsprodukter fra Sunnmøre med spennende smaker fra Middelhavet.
Chorizo er obligatorisk. Man trenger litt sterk pølse for å balansere de fete ostene og søte marmeladene. Det gjør seg også bra på spekefatet med hele pølser man skjærer opp.
Balsamicodressing er middels fyldig dressing som egner seg godt som topping til tapas. Prøv spekeskinke, melon og balsamico. Helt nydelig!

Oliven er sunt snop og passer perfekt til tapas. Greske kalamata er de aller beste. Du kan kjøpe ferdig marinerte eller naturlige med steiner. Melon eller søt pære i skiver er nydelig tilbehør og er med på å renske smaksløkene i et virvar av særegne smaker. Druer trenger jeg vel ikke å nevne engang 😉

Screenshot_2016-04-18-14-38-50-1Man må jo ha noe å smøre osten på så kjeks, brød, flatbrød eller knekkebrød er fine greier. Du kan bake sunne og glutenfrie mandelkjeks etter denne oppskriften  eller så pleier jeg å steke surdeigsbrød i litt urteolje for å få en sprø stekeskorpe. Finhakk gjerne litt urter og strø flaksalt over etterpå.

Screenshot_2016-04-16-14-22-02-2 Jeg har både plastglass og trekopper å drikke av på tur, men når det skal bobler i glasset må det være ekte glass! Flinke Christine på Indigo Glassblåserverkstedet på Røed Gård har laget disse nydelige champagneglassene. Unike og vakre i nydelige former. Forelsket meg helt i denne serien «Dualism into oneness» som du får kjøpt på Røed.

Screenshot_2016-04-18-14-42-30-1Hva synes du forresten om å spise førsteklasses turmat på papp eller plast? Ikke noe særlig synes jeg! Derfor anbefaler jeg deg å investere i ordentlig håndlagede trefjøler, kniver og skjeer fra Ida’s Drømmeverksted på Røed Gård. Det er pensjonist Svein Johansen som står bak disse nydelige håndskårede produktene av nøye utvalgte treemner. Tradisjonelle og særegne former med silkemyke og varme overflater.

Screenshot_2016-04-20-02-37-58-1Her et «ost og kjeks» bilde fra i fjor sommer. Jeg bruker ofte drivved og ting jeg finner på tur til å dekke ostefatet med.

God tur 😃

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s