1 basisoppskrift -uendelige varianter

Screenshot_20160830-102900Eplekaken tar utgangspunkt i en GLUTENFRI, LAKTOSEFRI OG SUKKERFRI oppskrift som jeg også har brukt på blåbærmuffins og gulrotkake. Lær deg den supersunne oppskriften og varier med bær, frukt, grønnsaker, nøtter, kjerner og frø. Oppskriften bør være en kostholdseksperts drøm! Pakket med sunt fett fra havregryn, kokosmelk og nøtter. Kun naturlig fruktsukker fra banan. Masse proteiner for aktive folk og barn i vekst. Vitaminer og antioksidanter fra sesongens frukt og bær. Ønsker du en festkake tilsetter du bare litt 70 & sjokolade eller brunt sukker, men til hverdags er det mer enn nok å smaksette med smakfulle og naturlige krydder som kardemomme, kanel og vanilje.

Slik lager du disse sunne kakene:

BASISOPPSKRIFT

3 dl havregryn (kjørt til mel i kjøkkenmaskin med blader)
1 banan (helst brun/overmoden/myk)
2 egg
4 ss kokosmelk
1-2 never valnøtter (kan erstattes med rosin)+
1 ts bakepulver
1 ts maldonsalt
1ts vanilje
1/2-1 ts kardemomme
1 ts kanel

1 revet gulrot
eller
1/2 revet eple + 1/2 eple i båter
eller
1-2 never blåbær

Først lager du havremel ved å kjøre havregrynene i en kjøkkenmaskin med blader. Jeg har brukt havregryn fra «Den sorte havre» i alle oppskriftene. Dette urkornet er mer næringsfullt en andre typer havregryn. Dessuten er det et kortreist produkt! Havren dyrkes nemlig i Våler hos familien Anstensrud. Ha nøttene oppi kjøkkenmaskinen sammen med havremelet og grovhakker de med et raskt puls på maskinen. Ta ut knivbladet. Tilsett bakepulver, salt og ønsket krydder. Jeg bruker krydder fra Mill & Mortar. Sjelden har jeg kommet i slik krydderrus som når jeg åpner disse lekre svarte boksene og kjenner de deiligste lukter av førsteklasses økologisk krydder.
I en annen bolle mikser du sammen egg og banan til en luftig blanding. Dette tar ca 2 minutter. Ha bananblandingen over i den store bollen sammen kokosmelk og rør lett sammen. Så langt er fremgangsmåten den samme uansett hvilken variant du velger å bake.

 

Screenshot_20160829-113533

Eplekake:
Lag basisoppskriften. Riv et halvt eple og ha oppi røren. Det siste halve eplet skjæres i tynne båter og legges oppå kaken. Hell kakemiksen oppi en liten brødform med bakepapir.
Stikk eplebåtene litt nedi kakerøren og strø over kanel. Hvis du tåler litt sukker smaker det ekstra godt med litt brunt sukker på toppen også. Stek kaken på 175 grader i ca 35-40 minutter.

Screenshot_20160830-102303Når kaken er kald kan du skjære den i skiver og ha smør på. Det smaker himmelsk.  Denne eplekaken fikk være med på duejakt.

Screenshot_20160901-134844

Blåbærmuffins:
Lag basisoppskriften. Rør lett inn 1 til 2 never med friske blåbær. Hvis røren virker bløt kan du godt ha i en neve hele havregryn eller noen spiseskjeer med rismel.

IMG_20160901_091152Bruk store cupcakes former eller en slik muffinsform med bakepapir i. Disse muffinsene hever ikke så mye så fyll de 3/4 fulle. Strø over gresskarkjerner og solsikkefrø. Stekes i 20-25 minutter på 175 grader.
Blåbær som man plukker ute nå er de desidert sunneste og beste på smak. Naturens spisskammers står der og byr på gratis slik at du kan forlyste deg selv og fryseren langt utover vinteren.

img_20140602_135119

Gulrotkake:
Lag basisoppskriften. Riv en gulrot og tilsett i kakerøren. Blir røren tynn kan det vare greit å spe på med en neve hele havregryn. Hvis du har appelsinjuice stående i kjøleskapet kan du bytte ut kokosmelken med det. Da får du en enda mer saftig og smakfull kake. Ha røren over i en liten brødform med bakepapir. Stek kaken midt i ovnen i ca 25-30 minutter på 175 grader.
Lag gjerne en glasur av sukrinmelis og vann som du tar på når kaken er lunken. Denne kaken smaker aller best varm.

Både «Den sorte havre» og krydder fra Mill & Mortar får du kjøpt på MENY.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s