Superenkel BORSJTSJ


Borsjtsj er nesten for russisk nasjonalrett å regne. Dette er en nydelig rødbetsuppe med rot grønnsaker og lammekjøtt. Slike supper og gryter er mer eller mindre selvgående. Du skreller og kutter grønnsaker og legger i gryta sammen med kjøtt og lar den stå å putre på komfyren hele dagen mens du er ute i skogen og plukker sopp. Perfekt middag hvis du skal ha gjester eller du ønsker å bruke dagen på noe annet enn å stå på kjøkkenet. Denne superenkle borsjtsj har nesten bare 2 ingredienser. Du trenger en pakke lammekjøtt og en pakke rotgrønnsaker. Nå får du kjøpt begge delene billig i butikken. Du kan gjøre den mer eksklusiv ved å bruke lammebog i skiver fra slakteren og la den koke i kjøttfond fremfor kjøttbuljong. Valget er ditt, men fremgangsmåten er den samme. Jeg slang sammen borsjtsjen i en crockpot på morningen og kom hjem fra jobb til ferdig middag. Snakk om luksus!

Slik lager du en enkel, men vanvittig smakfull høstsuppe med rødbeter og lammekjøtt til 4 personer:

 

2 kg lammekjøtt
1 pk rotgrønnsaker
(4 rødbeter, 2 gulrøtter, 1/2 sellerirot, 1 løk, 1 persillerot)
1 liter kjøttbuljong
2 laurbærblader
Pepper (både hele korn og grovmalt)
Salt

Rømme
Bladpersille

Siden jeg lagde en hverdagsmiddag valgte jeg en enkel og billig løsning. Jeg kjøpte en stor pakke fårikålkjøtt av lam og en ferdig pakke rotgrønnsaker. I rotgrønnsakene lå det både vanlige rødbeter, gule beter og polkabeter. Suppen får et enda bedre resultat på både smak
og farge om du bruker bare rødbeter.


Skrell grønnsakene og skjær i passe store biter. Jo større biter jo lenger tåler gryta å stå og koke uten å bli møle.. Kok opp vann og rør ut 2 buljongterninger.
Legg lammekjøtt nederst i gryta. Velg de bitene med mest ben og fett i bunnen. Topp med ett lag rotgrønnsaker. Kvern over pepper, strø over salt og noen hele pepperkorn.
Legg ett nytt lag med lammekjøtt og grønnsaker. Kvern over pepper, trø salt og hele pepperkorn over. Legg i 2 laurbærblader og hell varm kjøttbuøljong over. Legg lokk på gryta og la stå og koke på middels varme i 2-7 timer. Når lammekjøttet løsner fra benet er suppa ferdig.


Server borsjtsj med en kladd rømme og finhakket frisk bladpersille på toppen.

 

 

2 kommentarer om “Superenkel BORSJTSJ

  1. Virkeli god ble den. Men neste gang vil jeg koke kjøttet først, og deretter med beter og grønnsaker så jeg kan kutte i mindre biter. Lettere å spise da.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s