Nyttårskake

20190106_104501

Denne kaken heter NYTTÅRSKAKE fordi jeg poster den på starten av det nye året og er mitt nyttårsforsett om «å spise dessert 365 dager i året». Dessuten høres nyttårskake bedre ut en daddelkake da altfor mange tror de ikke liker dadler. Denne kaken er ikke så halvgæren når det kommer til næringsinnhold da mesteparten av søtningen kommer fra bløtlagte dadler i vann. Daddelmassen gjør kaken vanvittig saftig med en fantastisk nydelig smak som du ALDRI hadde gjettet kom fra dadler. Den er superenkel å lage og blir bare bedre og bedre på dag 2 og 3.
Jeg ønsker å slå et slag for sunne og gamle tradisjoner à la mine besteforeldre da mine foreldre og resten av dessertgenerasjonen til dels avskaffet desserten og heller innførte feilbegreper som slanking og falske søtningsstoffer. Brannfakkel!Ja, jeg mener at størstedelen av den faktiske dessertgenerasjonen avskaffet dessert og mange sunne vaner og verdier i et tankeløst og misforstått forsøk på å henge med på utviklingen. Vi gikk fra økologisk grønnsaksmarked på Torvet og kolonialer i nærmiljøet til masseproduserte halvfabrikata matvarer fulle av tilsetningsstoffer og upersonlige kjedebutikker. Jeg puster med influencer-magen og tar oppvasken. Tilbake til kakelys, daddelkake og sunne vaner!
Å avslutte middagsmåltidet med dessert og lystre kroppens naturlige søtsug kan kanskje være med på å bygge gode vaner, dersom man klarer å la dette være dagens siste måltid. Da gir du tarmen god tid til å fordøye maten, feie tarmen og den får tid til naturlig faste og gjenopprette en god og naturlig tarmflora. Nå hører jeg både Berit Norstrand og Audun Myskja heie i bakgrunn.Trener du sent på kvelden skal du selvfølgelig innta et sunt og proteinrikt måltid etterpå, men for de av oss som ikke gjør det har vi alt å vinne på å ikke spise rett før vi legger oss. Baker du en slik deilig kake har du dessert i dagevis. Du trenger kun ett lite stykke og det kan serveres med kremfløte, is, vaniljekesam, frukt og bær eller bare som den er.
Jeg har aldri lagt skjul på at jeg verken er glad i eller flink til å bake, men nå går jeg all inn og har derfor i en alder av 45 år gått til innkjøp av en digital kjøkkenvekt. Ikke verst for en matblogger! Nå har jeg oppgradert maskinvaren fra å kun være stavmikser og vannkoker til og også være kjøkkenvekt. Ja, for det er ikke så mye man egentlig trenger for å lage god mat. Nå er det altså slutt på å slumse og vimse med måleenhetene. Du skal se at det også er en av grunnene til at denne kaken ble helt perfekt. Hvis jeg kan – så kan alle! Sett ovnen på 175 grader NÅ.

Dette trenger du til nyttårskaken:

350 g ferske dadler (uten stein)
500 ml kokende vann
1.5 ts bakepulver
120 g smeltet smør (laktosefri om du vil)
150 g sukker (vanlig farin)
25 g brunt sukker
2 store egg
1 ts havsalt (eller annet salt)
210 g glutenfri bakemix (hvetemel om du vil)

Slik lager du kaken:

Kok opp vann. Fjern steinene fra de ferske dadlene. Ha kokende vann og dadler i blenderen og kjør det til daddelpurè. La daddelpurèen avkjøle seg og tykne i 10 minutter.
Smelt smør.
Ha sukker og egg i en bakebolle og pisk sammen.
Tilsett alle de tørre bakevarene som sukker, salt, bakemix (hvetemel) og bakepulver.
Når daddelpurèen er nesten avkjølt rører du den og det smeltede smøret sammen med røren.
Hvis du ønsker mer smak på kaken kan du lage en kryddervariant med kanel, kardemomme, chili, koriander, ingefær eller vaniljepulver.

Finn frem en bakeform som er ca 20×30 cm eller tilsvarende middels stor rund kakeform. Kle den med bakepapir eller smør den godt med smør.
Hell i røren og stek på 175 grader i 25-30 minutter.

20181228_191144.jpgKaken nytes best når den fortsatt er litt lunken, eller dagen derpå hvor den er litt «seig».  Serveres gjerne sammen med kremfløte, vaniljesaus, is, kesam, frukt eller bær. Den smaker helt nydelig alene også. Jeg serverte kaken med både bær og ‘tyttebærsirop’ fra Den Grønne Elgen som jeg selger i snikgjest-utsalget som starter opp 17.januar i Moss sentrum.
Jeg beklager på forhånd den dårlige bildekvaliteten, men kameraet er på reparasjon.

20190106_123637.jpgJeg har selvfølgelig ikke funnet opp denne oppskriften selv da jeg ikke er noe kakemonster, men fant oppskriften hos SmittenKitchen.com og snikgjestet/forenklet/oversatte den. Slik ser deres delicious variant med flytende karamell ut.

Det var veldig rart å blogge igjen. Jeg husket ikke engang passordet til bloggen.. Det kommer seg vel etter hvert så dere får ha litt tålmodighet med meg, men budskapet er der om bildekvaliteten og oppsettet mangler.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s