Fred’s sursild

20190603190428_IMG_1517

Noen spiser sild til jul og noen spiser sild hele året. For matglade seniorer i «Moss og Omegn Jeger og Fiskerforening» blir ikke klubbmøtene helt det samme uten pioner Fred Iversen sin hjemmelagde sursild. Med livslang interesse for matauk, jakt og fiske skjæres matjesfileten med nøyaktig presisjon og legges lagvis i Freds lake med løk og sursildkrydder. Snikgjest føyer seg i rekken av sursildentusiaster og gleder seg til nypotet, rømme og Fred’s sursild. Det vil si at jeg hadde tenkt til å spare glasset med sursild til nypotetene kom, men det klarte jeg ikke. Fersk speltbrød, smør og sursild smaker bare så altfor godt. Jeg blir bare nødt til å lage en ny porsjon sursild selv. Freds fremgangsmåte er både lettvint, sunn og særdeles smakfull. Denne sursilda passer perfekt til ethvert frokost- eller koldtbord hele året, og kanskje best nå på sommeren.

Slik lager du Fred’s sursild selv:

Oppskriften blir til mange glass. Halver eller lag i flere omganger om ønskelig.

1 spann matjesfileer (2.2 kg)

2.5 dl sukker

2 dl eddik 7%

4 dl vann

2.5 dl av laken fra matjes kryddersild

4 ts sursildkrydder (kjøpes i ferdige poser)

3 gule løk

1 rødløk

Først koker du opp sukker, eddik og vann. Sett til avkjøling mens du skjærer opp sild og løk. Ha også i 2.5 dl av den originale krydderlaken som matjesfileetene ligger i.

20190603180557_IMG_1505

Matjesfileer skråskjæres i 1 cm tykke skiver. Fred liker at silda er fast i fisken så han fjerner de tynneste slintrene av fileten (2 mm øverst/nederst), men dette trenger du strengt tatt ikke å gjøre.

20190603175109_IMG_1503

Løk skjæres i passe tynne skiver og biter. Litt sånn som du liker det selv. Fred bruker mest gul løk på grunn av smaken, og litt rødløk for fargen.

20190603182331_IMG_1506

Forarbeidet er fort gjort og du kan sette igang med å legge sild og løk lagvis når laken er kald. Start med ett lag sild toppet med et lag løk (både gul og rød løk). Så fortsetter du bare lagvis med sild og løk. Til slutt tilsetter du 4 ts sursildkrydder. Du får kjøpt ferdigposer med sursildkrydder bestående av pepper, sennepsfrø, nellik, koriander, muskatblomme, gressløk, hvitløk, timian og oregano. Eller bland selv etter eget ønske. Hell over lake så det dekker silda.

Ha silda over på rene glass med tette lokk og la stå i kjøleskapet i 2-3 dager. Helst 3! Nyt smaken av vellaget sursild på brødskiva eller til nypotet og rømme. Fred’s sursild smaker himla godt!

Tusen takk til herlige Fred Iversen for at du ba meg hjem for å lage sursild på kjøkket til kone Gro og deg selv, og takk for at du vil dele oppskriften. En lærerik stund med historier fra alle dine 37 verv innen f.eks LO, fagforbund, Arbeiderpartiet, lokalpolitikk, Verven, foreninger og organisasjoner osv. Du er og fortjener virkelig tittelen og prisen «Pioneren». Mest av alt er du en utrolig hyggelig, snill og god mann som gir av deg selv til oss andre med glimt i øyet.

Takk for de fine jakthistoriene om Bestefar. Slikt varmer en spirende jeger som har bilde av seg selv som 6 åring på harejakt med Bestefar.

Synes det bør nevnes at Freds engasjemant rundt og forbi ikke hadde vært mulig uten Gro’s goodwill. Likandes folk altså!

2 kommentarer om “Fred’s sursild

  1. Herlig!
    Vil bare legge til at denne silda kan brukes til så mye mer enn pålegg, slik vi er vant til. (du nevner det jo i innlegget) Er selv gift med en svenske og vi koser oss glugg hver vår/forsommer med sild, nypotet, gressløk, rømme og evt. rødløk. Godt, sunt og billig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s