Knekkebrød med eple

Hvordan høres «knasende sprø knekkebrød med gresskarkjerner, malte nøtter, en søtsyrlig kjerne av epler og havsalt på toppen» ut? Jeg ville lage noen ekstra smakfulle knekkebrød som matchet fenalår og spekemat. Salt og fet mat trenger litt søtt og syrlig. Jeg utfordret meg selv på at jeg skulle bruke flest mulige ingredienser fra nærmiljøet, selv om det knapt kan kalles en utfordring når man bor midt i matfatet. Havregryn, havremel og byggflak ble derfor utgangspunktet for knekkebrødene. Det finnes kanskje tusen oppskrifter på knekkebrød med havregryn på nettet så jeg måtte gjøre noe annet, noe annerledes og noe tøft. OG så klart skal det være raskt og enkelt! Løsningen ble å bytte ut væsken med Dyre Gårds eplemost og tilsette biter av eplesnacks. Eplesnacks er tørkede skiver av epler. Kjedeleig tenker du kanskje, men disse er utrolig smakfulle og sunne snacks.

Dyre Gårds epler Holsteiner Cox er et søtt, syrlig og friskt eple som passer til alt. Ikke for søtt og ikke for syrlig. Bare helt nydelig.  Yes, da var jeg i mål, eller klar for å bake knekkebrød. Mål opp ingrediensene og ha i en bolle. La svelle i 10 minutter. Bre ut over bakebrett. Stek i 40 minutter. Ta ut og rut opp med pizzahjul. Avkjøl. Smak, spis og kjør smakstest på testpersoner i nærheten. «Dette smakte bare skikkelig digg», sa han. «Jeg må ha oppskriften», sa hun. «Yes, skikkelig smakfulle knekkebrød som kan minne litt om kjeks som også er perfekt til ost», tenkte jeg.

Så her har du oppskriften på skikkelig smakfulle knekkebrød med eple fra Dyre Gård i Rygge:

 

3 dl lettkokte havregryn fra Den Sorte Havre
1 dl byggflak fra Duga (glutenfrie =dropp byggflak, bruk 4 dl havregryn)
3 dl havremel fra Holli Mølle
2 dl gresskarkjerner
2 dl malte nøtter (mandler, hasselnøtt og valnøtt)
1 dl gresskarkjerner
1/2 pose eplesnacks fra Dyre Gård
4 dl eplemost fra Dyre Gård (Holsteiner Cox, Rød Aroma eller konvensjonell)
2 dl vann
Flaksalt

Start med å blande alt det tørre sammen i en bolle. Har du ikke havremel kan du kjøre havregryn til mel i en kutter, blender eller lignende. Nøttene og eplesnacksen kuttes også opp i en slik. Jeg har en liten bolle med blad som jeg kobler på stavmikseren.
Tilsett gresskarkjernene hele. Bland lett og rør inn væsken og la svelle i 10 minutter.

Sett ovnen på 160 grader varmluft.
Kle 2 bakebrett med bakepapir. Bre røra utover med en slikkepott slik at det blir jevnt og tynt. Strø flaksalt over som du trykker lett ned. Stek i 15 minutter før du tar ut og ruter opp med et pizzahjul. Bytt plass på stekebrettene når du setter de inn (øverst/nederst) og la stå i 30 minutter til. For å sikre deg helt sprø knekkebrød kan du slå av ovnen når de er ferdige og la brettene stå inne i ovnen med døren åpen helt til ovnen er kald (ettersteking). Eller avkjøl på rist og oppbevar i lufttett boks. Ikke plast (da blir de myke).

Alle råvarene er fra Østfold og kan kjøpes hos Snikgjest Gårdsutsalg, Lokalmatsenteret på Dilling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s