Andeconfit

Det er ikke bare lam som er typisk påskemat. And, høne, gås og annen fugl står ofte på påskemenyen. Confitering er en av de eldste konserverings-metodene som innebærer at kjøtt skal koke i sitt eget fett. Det er vanvittig enkelt å lage selv og blir garantert mørt og saftig! Andelår saltes på forhånd og kokes i andefett på svak varme over lang tid. Snikgjest selger både andelår og andefett fra Holte Gård , men denne gangen brukte jeg usaltet meierismør til confiteringen.  Jeg smaksatte med hele hvitløksfedd og fersk rosmarin. 6 timer på 120 grader gjorde at kjøttet falt av beinet og smakte himmelsk. Kokte poteter, sopp og purre fikk et raskt fres i panna med confiteringsfettet sammen med litt ramsløksalt. Når tenåringen takker for maten ved å si  «Mamma, you have holy gift» kan man si seg godt fornøyd med måltidet. Kanskje har du noe selvskutt fugl eller hare i fryseren du kan confitere og servere med en god jakthistorie. Blir det mat til overs legger du kjøtt og fett på glass og oppbevarer det i kjøleskap eller en kjølig kjeller.

Slik lager du enkelt andeconfit:

4 stk andelår fra Holte Gård (beregn 1-2 lår per person)
1 neve grov havsalt
750 gram usaltet smør eller andefett fra Holte Gård
8 hvitløksfedd
3 kvaster fersk rosmarin

 

Start med å gni inn lårene med salt. Ikke spar på saltet. Lårene skal dekkes godt med salt og ligge i romtemperatur i 2 timer før saltet skylles av igjen.

 

Legg lårene i en ildfast form sammen med hvitløksfedd og rosmarin.

 

Smelt smør eller andefett i en kjele og hell over andelårene.
Dekk formen med alufolie eller lokk.
Sett formen inn i ovnen på 120 grader og la stå i 4-6 timer.

I mellomtiden koker du poteter og skjærer sopp og purre i grove skiver.
Når andeconfiten er ferdig bråsteker du sopp, purre og potet i en stekkepanne med confiteringsfettet. Jeg krydret litt med ramsløksaltet til Fru Timian og grovkvernet pepper.

Jeg lagde 4 andelår til 2 voksne personer, men vi klarte bare å spise opp 3 stk. Jeg angret på at jeg ikke confiterte flere lår når jeg først var i gang. Det blir mye fett til overs som er genialt å konservere i. Blir det andekjøtt igjen legger du på tett glass og dekker med det flytende fettet til konservering. Bruker du andefett til confitering kan du fryse ned andefettet i små glass og bruke til å steke pommes frites, pølser og alt annet som du ønsker ekstra god smak på. Rent andefett kan fryses, tines og fryses igjen gjentatt ganger. Lengre holdbarhet enn vanlig meierismør.

Inspirasjon til denne retten fant jeg i Charlotte Mohn Gaustad sin Viltkokebok hvor hun confiterer selvskutt gås. En fantastisk bra bok med enkle oppskrifter og flotte bilder. Alle jegere burde skaffe seg denne kokeboken.

Andelår og andefett fra Holte Gård og ramsløksaltet til Fru Timian får du kjøpt hos Snikgjest ❤ Lokalmat på Dilling. Snikgjest har også ferske surdeigsbrød bakt av håndverksbakeriet «Samverket» i Moss hver åpningsdag. Åpningstidene er onsdag, torsdag og fredag kl 11-18 og lørdag kl 11-16.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s