Ikke noe svineri på Skaug Gård, men ekte griser

Screenshot_2016-04-03-22-32-51-1For noen år siden flommet media over med kostholdshysteri rundt svinekjøtt. Folk med de rareste diagnoser ble bortimot friske hvis de holdt seg unna svinekjøtt. Grisen ble slaktet i dobbelt forstand! Gudskjelov er det ikke alle som tror på alt som står skrevet i svart på hvitt. Grisen har vært både mat på bordet og mynt i husholdningskassen for veldig mange familier i Norge i mange år. Snikgjest tok en roadtrip til Meieribyen i Skiptvet for å se hvordan Jan-Tore Skaug driver griseproduksjon av norsk slaktegris. Skaug Gård ligger flott til med nydelig utsikt over Glomma. Her ble jeg sjarmert av smågriser med glimt i øyet, fikk delta i arbeidet, servert både lunch og lokalhistorie. Alt i alt en utrolig hyggelig og lærerik dag.

Nå kan du også få lov til å være snikgjest på Skaug Gård! Det er bare å lese videre for å få et innblikk i grisebondens hverdag:

 

Screenshot_2016-04-03-22-49-48-1Oppskriften er veldig enkel. Du trenger bare å kjøpe 2100 griser i løpet av året og tilføre de nok soya, hvete, bygg, vitaminer og vann slik at de legger på seg 1 kg om dagen. Dette gjør man enkelt ved å pushe de gjennom et diettprogram som gjør at de går fra 30 til  120 kg på 90 dager. Den berømte 90 dagersdietten altså! Ved hjelp av  4 rom med til sammen 24 båser, et datastyrt foringsprogram, 3 store siloer og 2 mekaniske vitamindunker, 58339 kg soya, 175700 kg bygg, 174600 kg hvete og  13505 kg vitaminer i året, et vanninngsanlegg som både er drikkevann for grisen og til rengjøring av båsene, et godt ventilasjonssystem, en avgrunn som leder 2000 kubikkmeter griseskit ut av låven, litt høy og leker grisen kan aktivisere seg med, en deltidsjobb for å spe på inntekten, en grønn kjeledress, en tøff traktor og en snill bonde som har greie på ting så er du godt på vei. Ja, det er enkelt når man kan det 😉

Screenshot_2016-04-03-22-48-32-1På Skaug Gård er det orden i sysakene. Jan-Tore har et velfungerende system som får alt til å høres så enkelt ut, men sannheten er at han har mange års erfaring innen jordbruk. Bare 12 år gammel startet han opp som avløser på gård som forberedelse til å ta over gården med melkekuer etter sine besteforeldre. Man skulle kanskje tro at han tok utdannelse innen landbruket, men JT valgte mekaniske fag da han liker å skru på biler. Skaug  Gård hadde vært i drift siden 1860 og 123 år etter tar altså JT over driften og starter etter hvert med gris. En del investeringer gjøres og det startes samarbeid med nabobonden for å redusere kostnader og øke fortjenesten på jordene. Tidene forandres og landbruket endres med kvoter, avgifter og skatter. Da er det greit å jobbe noen dager som bilmekaniker på si. Han ligger ikke på latsiden heller og får 3 sønner. Eldstemann jobber i dag som avløser og sitter spent på gjerdet og venter på å få ta over gården. Slekters gang.

Screenshot_2016-04-03-22-52-32-1Jeg trodde det skulle stinke i et grisehus, men ble utrolig overrasket over hvor rent og pent det var. Griser og mennesker er ganske like genetisk sett og forskning har gjort det mulig å modifisere grisens DNA slik at enkelte organer kan transplanteres til mennesker. Noe annet de har felles er at de blir påvirket av miljøet. De trenger riktig mat, søvn, et varmt og trygt sted å bo og litt omsorg for å kunne fungere. JT’s griser må sies å være velfungerende og de skiter derfor på rista slik at de slipper å sove i dritten sin.. Litt grisesnakk får vi tåle.

Screenshot_2016-04-03-22-53-54-1Grisene blir foret 3 ganger om dagen, bingen blir ryddet, de får aviser og høy til å aktivisere seg med og det er plassert ut noen leker i form av plastkanner og skranglekjetting. De spiller gjerne forball, men den fotballen blir ikke gammel for å si det sånn.

Screenshot_2016-04-03-22-40-21-1Jeg hadde ikke tenkt på slik gris som noe annet enn koteletter og pølser, men disse søtnosene er fulle av sjarme, karakter og glimt i øyet. JT har et profesjonelt forhold til sine griser og verken synger eller koser med de. De er tross alt bare innom for å oppnå perfekt slaktevekt på ca 120 kg.

 

Screenshot_2016-04-03-22-51-18-1Jeg må innrømme at jeg hadde lyst til å ta med en hjem og når de viste tillit og kom bort for å utforske meg litt smeltet hjertet mer enn en gang.
Det blir nok tøft å besøke slakteriet i Oslo, men når griseknoka kommer ut i andre enden og jeg ser den for meg grillet med deilige krydder og tilbehør går det nok over. Jeg er jo tross alt litt over middels interessert i mat. Svinekjøttet er faktisk veldig sunt. Slakteprisen avgjøres av forholdet mellom kjøtt- og fettprosent. Jo mindre fett jo høyere pris. Fettet i svinekjøttet er veldig samlet og er derfor lett å skjære bort. Du kan velge deg et fleskete bacon, da smaken først og fremst ligger i fettet, eller en skikkelig sunn og mager svinekotelett.

Screenshot_2016-04-03-22-35-46-1Skaug Gård bærer lang og viktig historie for Skiptvet og kirkehistorien. På gården har det nemlig liggi en kirke som ble bygget på 1400 tallet. Etter sagnet skal kirken være reist som takk fordi grenden ble spart for svartedauen. Den forfalt gradvis på 1850-tallet og ble til slutt brukt som sauefjøs. En dør fra kirken (h. 185 cm, br. 80 cm) med sprett-teljing og gotisk smijernsbeslag samt en nøkkel oppbevares i Universitetets Oldsaksamling. Den orginale kirkeklokken oppbevares i Skiptvet kirke og tas med opp til Skaug gård for utendørsgudstjeneste.

 

Screenshot_2016-04-03-23-00-07-1Gårdens historie er godt dokumentert og man kan lese og lære om tidligere generasjoner ut fra kirkebøker, panteregistre, tingbøker og notater. Folk betalte skatt i riksdaler for antall sko i husholdningen og dyrene. Hester, kiør, søver og suin ble holdt rede på i støcher og verdien omregnet i daler og skilling.
Selv sensitive temaer som bytte av ektefelle ble dokumentert og kommentert. Gunder Amundsen giftet seg med sin brors svigermor, men det var for så vidt ikke noe rart, selv om hun var flere år eldre enn ham, for hun var bygdens rikeste enke og fornuftekteskaper hørte til dagens orden den gang og skam fikk den som tenkte ille om det.

Har du lyst til å ta deg en tur til Skaug Gård er du hjertelig velkommen til Skaugstangen. Der har bonden satt opp en flott grillhytte på stranden som alle kan få bruke. Her kan man fiske i Glomma og nyte friluft uten å gå så langt fra bilen, men husk å rydde opp etter deg.

Screenshot_2016-04-03-22-44-42-1-1Etter besøket på Skaug Gård har jeg fått innblikk i griseproduksjon, livet på gården og lokalhistorie fra Skiptvet hvor jeg selv har familierøtter. Jeg har lest innholdsbetegnelsen på fòr og tilskudd og føler meg helt trygg på at svinekjøttet fra Skaug Gård er rent og sunt.  «Alt smaker bedre med bacon»er fortsatt en sannhet! Produkter fra Skjeggerød, Henriette’s, Weber Grill og First Price er laget på dette kjøttet. Løp og kjøp 😉 Sjekk ut facebook siden til Skaug Gård HER.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s