Røkt andebryst

Og siden vi først snakker om and kan vi jo kline til med noe av det beste som finnes. Nemlig røkt andebryst. Andebryst er et usedvanlig mørt og smakfullt kjøttstykke med et deilig lag fett under skinnet som gir nydelig smak under steking. Når du i tillegg tilsetter en lett røykearoma for du et flerdimensjonalt kunststykke av et måltid som både overrasker og metter godt. Har du en ABU-røk i boden som du pleier å bruke til fisk er denne helt knall å bruke. 5 minutter i aburøken før andebrystene etterstekes i ovnen er alt som skal til. Du kan også bruke kreative løsninger som kjeler med et lag trespon i bunnen med rist og lokk inni ovnen eller du kan sette hele aburøken på gassgrillen i 20 minutter. Jeg anbefaler min metode som gjør det enkelt å lykkes. Røkte andebryst skjæres i tynne skiver og kan nytes både varmt og kaldt. Jeg serverte røkt andebryst til en kremet speltotto og frisk rognebærgele til stor glede for tenåringene i huset.

Slik lager du røkt andebryst med speltotto til 3 personer:

2 andebryst fra Holte Gård
Beregn 1/2 til 1 andebryst per person
1 neve grov havsalt
2 ss sukker

2 dl perlespelt fra Holli Mølle
4.5 dl vann
1/2 hønsebuljongterning
2 ss soltørka tomat
1 neve finhakket purre
2 never revet cheddar fra Thorbjørnrud Ysteri

 

Først ruter du skinn- og fettsiden til andebrystene og gnir godt inn med salt og sukker.
La andebrystene stå 2 timer i romtemperatur før du skyller av saltet og tørker med papir.
Krydre lett med eventuelt løksaltet til Fru Timian.

 

Gjør klar ABU-røken med rødsprit og gjerne en «secret blend» av røkeflis. Jeg har laget en mix av vanlig røkeflis, einer og kirsebærflis.

 

Tenn på rødspriten og sjekk at varmen og røykutviklinga er godt igang før du legger inn andebrystene. Jo varmere ovnen er jo sterkere blir røykesmaken. Jeg bruker mye flis, sterk varme og kun 5 minutters røyking (fremfor lavere temperatur og lengre røyketid). Sjekk gjerne ut Henrik’s tips om røking HER.

 

På grunn av den sterke varmen starter fettskorpen allerede her å bli litt sprøstekt.
Når andebrystene er ferdig røkt etterstekes de i 20 minutter midt i ovnen på 120 grader.

 

La andebrystene hvile i 10 minutter før du skjærer i de!! Slip kniven godt og skjær i tynne og fine skiver.

Mens andebrystene stekes i ovnen lager du speltotto. Jeg har perlespelt og kaldt vann oppi kjelen sammen med hønsebuljong og koker i ca 20
minutter. På slutten rører jeg inn finhakket purre, soltørka tomat og MASSE revet cheddar. Smak til med løksaltet til Fru Timian.

 

Servere skivet andebryst på en seng av speltotto med en god skje frisk og syrlig rips- eller rognebærgele fra Asmargel. Håper det vil smake!

 

Andebryst fra Holte Gård, perlespelt fra Holli Mølle, løksaltet til Fru Timian og rips/rognebærgele fra Asmargel får du kjøpt hos Snikgjest ❤ Lokalmat på Dilling. Snikgjest har også ferske surdeigsbrød bakt av håndverksbakeriet «Samverket» i Moss hver åpningsdag. Åpningstidene er onsdag, torsdag og fredag kl 11-18 og lørdag kl 11-16.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s