Langtidsstekt svineknoke

IMG_9918
Svineknoke er skikkelig husmannskost! Denne undervurderte og rimelige griseknoken egner seg til mye mer enn å bare koke kraft og suppe på. Svineknoke, schweinshaxe eller pork knuckle er bare helt vanvittig godt å steke eller grille hel. Velger du en røkt eller saltet type passer det perfekt med honning til. Tro meg, det smaker bare helt himmelsk.

Snikgjest serverer stekt svineknoke på enkleste vis som fingermat.
Sett knoken på bordet og la gjestene skjære selv. Topp med lyng honning, rømmedressing og sprøstekt loff med rosmarin og hvitløk.

Slik lager du skikkelig snadder svineknoke uten den minste anstrengelse en dag du har god tid:

1,3 kg saltet svineknoke
Grov og sterk sennep
1 eple
1 rødløk
2 sellerirot
Rosmarin
1 dl eplemost
Pepper

Italiensk landbrød
4-8 hvitløksfedd
Rosmarin
Olivenolje

Lyng honning
Rømmedressing

Sett ovnen på 120 grader.
Det kan lønne seg å legge svineknoken litt i kaldt vann slik at noe av saltet skylles bort, men du behøver ikke.

IMG_9893
Skjær eple, rødløk og sellerirot i store biter. Legg i bunnen av en ildfast form. Topp med rosmarinkvister og pepper. Hell over eplemost. Dette blir en deilig sky du kan øse over knoken under steking.
Skjær ruter i svoren og gni knoken godt inn med grov sennep og pepper.
Legg knoken oppå grønnsakene og sett i ovnen.
Stek knoken i ca 3 timer på 120 grader. Jeg har brukt en relativt liten svineknoke på 1.3 kg. De fleste svineknoker ligger på ca 2.5 kg, og da må du i så fall ta høyde for å steke knoka i 5 timer.
Hell over stekesky så ofte du gidder og gjerne snu knoka innimellom.
Når svineknoken nærmer seg ferdig stekt svir du svoren sprø ved å skru opp temperaturen max og sette på grillelement. Slik du gjør med ribba på julaften. Følg med så den ikke blir svart.
Ta ut knoken og pensle over litt lynghonning.
Mens knoken hviler i 10 minutter rister du brød i terninger i stekepanna med litt olivenolje, hvitløk i skiver, rosmarin og salt. Sprøstekt rosmarin er veldig godt. Det kan lønne seg å dra bladene av stilken og bruke kun bladene.

IMG_9919 (1)
Legg knoken på et stort fat sammen med ristet brød, honning og rømmedressing.
Nyt et himmelsk måltid på barbarisk vis ved å skjære av kjøttstykker selv og spise med fingrene. Salt svineknoke og søt honning passer vanvittig godt sammen.

Takk til Værlegata Honning for bra tips om bruk av honning og nydelige råvarer.

25 kommentarer om “Langtidsstekt svineknoke

  1. Skal lage langtidsstekt svineknoke i dag. Det står i oppskriften, sellerirot. Når jeg ser på bilde av retten, så synes jeg det ligner mere på persillerot. Det spiller kanskje ingen rolle hva man bruker😳. Gleder meg😊

    1. Hei Aina 🐝
      Jeg kan ikke annet enn å tro at Trond er utsolagt! Nå må man bare smøre seg med tålmodighet til han får produsert ny på sensommeren/høsten 😃
      Du får kjøpe ett par ekstra glass ved neste produksjon 😊

  2. Naww vi gleder oss, bare 20 minutter igjen av steketiden

    Har bakt foccaccia (fokkasjitta sier min mann ;/)) av langhevet speltdeig ooc skal bruke den sammen med hvidløk, rosmarin og smøør

    1. Nå fikk jeg vann i munnen Elisabeth 😃 håper måltidet blir fantastisk! Du har sannelig gjort en strålende innsats 😊 nyt kvelden og knoka

  3. Hei! Denne oppskriften så utrolig god ut! Bare lurte på hva slags rømmedressing du bruker til? Hvilke krydder har du i rømmen? Vi gleder oss til å lage denne i morgen 🙂

    1. Så hyggelig at dere vil teste denne oppskriften. Lettvint og veldig bra resultat hver gang 😀 Enten kan du kjøpe ferdig rømmedressing fra «Litt bedre» som smaker veldig godt eller du kan røre sammen en selv slik:

      Rømmedressing:
      2 dl lettrømme
      Sitronsaft
      1 ts hvitløkspurè
      Salt og pepper
      Finklippet dill og/eller gressløk

      Håper maten faller i smak!

      1. Oi, tusen takk for raskt svar og hva som ser ut som en god oppskrift!
        Vi gleder oss til mat i kveld!

      2. Ja, det gjorde dett! Kjøttet ble perfekt, og en skikkelig god ide med sprøtt brød ved siden av. Vi koste oss, så takk for oppskriften.
        Nå har du fått ny følger her på bloggen din 😊

  4. Hei! Dette virker jo meeeget lovende;)) Har gått til innkjøp av svineknoke og skal sette i gang – men et spørsmål; jeg har fått en ny ovn med varmluft og alskens funksjoner – ser man anbefaler litt lavere temp etc med en slik – kan du si noe om hvordan du gikk fram? Satte du fx grillen på til slutt for å få svoren sprø?

    Tusen takk for at du deler så lekre retter!
    Mariane

    1. Hei Marianne ❤ og takk for hyggelige ord!
      Nye ovner kjenner jeg ikke til da jeg kjører old school selv 😉
      Har egentlig ikke noe særlig bedre tips enn det som står i oppskriften. Jeg bruker svært lite varmluft da det har en tendens til å tørke ut råvarene over tid. Varmluft er strålende til pizza og fluffy bakevarer. Så mitt lille bidrag og svar må derfor bli:
      Stek knoken i ca 3 timer på 120 grader. Hell over stekesky så ofte du gidder og gjerne snu knoka innimellom.
      Når svineknoken nærmer seg ferdig stekt svir du svoren sprø ved å skru opp temperaturen max og sette på grillelement. Slik du gjør med ribba på julaften. Følg med så den ikke blir svart.
      Masse lykke til 😀

    1. Knoka blir sprø om man skrur opp til 200 grader og varmluft. Grillelement er å ta sjanser,
      det er ikke så mye annerledes enn juleribbe. Men kjøttet skal falle fra hverandre, sprø svor/bacon sekundært.

  5. Anbefaler ikke denne oppskriften basert på det resultatet eg fikk. Kjøttet var veldig seigt og vanskelig å skjære opp. Langt i fra at kjøttet «faller fra benet».

Legg igjen en kommentar