Sprøstekt halloumi


Jeg forelsket meg i sprøstekt halloumi på Kos for over 20 år siden. Egentlig litt merkelig siden halloumi er en gresk fastost som egentlig ikke smaker noe særlig. Det vil si i kald og uforedlet utgave. Steker du den og tilsetter urter i olivenolje får du en myk og smakfull ost som er nydelig som tilbehør eller som egen liten rett. Halloumi blir litt gummiaktig når den blir kald, men frityrsteker du osten holder den seg mykere i kjernen lenger. Skjær osten i skiver og vend den i mel, egg og brødsmuler. Stek den kjapt på begge sider i litt rapsolje. Du kan også tilsette litt krydder i melblandingen. Serveres gjerne med kalamata oliven og en smakfull olivenolje med rosmarin eller timian. Halloumi er også perfekt å tilberede på grillen.

Slik lager du sprøstekt halloumi:

1 halloumi
1 egg
0.5 dl mel
2 brødskiver (eller ferdig brødkavring/bread crumbs)
1.5 dl rapsolje

Olivenolje
Oliven

Skjær hallouimi i 1 cm tykke skiver.
Visp sammen et egg.
Lag brødkavring ved å kjøre 2 brødskiver (uten skorpe) i en foodmixer.
Varm rapsoljen på litt over middels varme i en stekepanne. Du trenger ikke å ha mer olje enn at det går 1 cm opp i pannen. Sjekk om du har riktig steketemperatur på oljen ved å ha oppi en brødsmule. Freser det er oljen varm nok.
Vend halloumien først i mel, så i egg og til sist i brødsmulene. Legg halloumien forsiktig i oljen. La den ligge i 15-20 sekunder før du snur den over på andre siden. Her lønner det seg å stå å følge med. Er oljen for varm blir skorpen helt svart og svidd. Legg osten over på tørkepapir så den får dryppet av seg overskuddsoljen.

Blir halloumien kald kan du varme den i 20 sekunder i mikroen. Mikrobølgeovnen varmer opp matvarene fra midten/innerst og er i så måte perfekt for dette formål.
Server sprøstekt halloumi med oliven og urteolje. Det smaker også godt med aioli til.

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s