Hummer med frisk mangosalat og trøffelaioli


1. oktober kl 08.00 gikk startskuddet for hummerfiske. Nærings- og fiskeridepartementet har fastsatt nye regler for hummerfiske. Dette innebærer blant annet at absolutt alle som skal fiske hummer må registrere seg før fisket starter. Enten kan du registere deg for hummerfiske og få ett unikt deltakernummer eller du kjøper hummeren din i fiskebutikken. Uansett anbefaler jeg deg å unne deg i hvertfall ett magisk måltid med havets kardinal. Hummer er vanvittig enkelt å tilberede og krever minimalt med tilbehør. Det milde og fine hummerkjøttet kan riktignok spices opp med en frisk og spicy mangosalat og trøffelaioli. Du kan koke hummeren, gratinere den kjapt i ovenen eller legge den ett par minutter på grillen. Kjøper du ferdig kokt trenger du ikke å gjøre noe.

Slik kan du servere hummer:


Beregn en halv hummer som forrett og kanskje en hel hummer til middag per person.

 

Avlivning/bedøving gjør du på følgende vis  https://www.mattilsynet.no/fisk_og_akvakultur/fiskevelferd/hvordan_skal_jeg_avlive_hummer.23884

Fanger eller kjøper du hummeren levende koker du opp en STOR kjele med masse vann slik at det ikke slutter å koke når du hiver hummeren oppi. Ha i nok salt, omtrent 35 g per liter vann. En hummer på ½ kilo skal kokes i 12 minutter og en hummer på 1 kg skal kokes i 20 minutter. Når hummeren er ferdig kokt legger du den rett over i iskaldt vann for avkjøling eller legg den på ryggen på benken. Du ønsker å stoppe varmebehandlingen slik at hummerkjøttet ikke blir seigt.

Når hummeren er avkjølt deler du den i to ved å legge den på ryggen og fører en stor og skarp kniv fra midten og ut mot halespissen, og deretter fra midten og fremover mot hodet. Ta ut paven (magesekken) som ligger som en blære bak øynene og fjern tarmen (den mørke strengen) som ligger langs ryggen på halen, og de gråfargede gjellene.


Server hummeren på en seng av frisk og spicy mangosalat. Denne salaten tar utgangspunktet i Nutheims mangosalat, men er pimpet litt opp med frisk koriander og mer grønnsaker.

1 mango
3 vårløk
1 rød chili
1/2 rødløk
8 cherrytomater
Salatmix
Frisk koriander
Saften av 1 lime
0.5 dl olivenolje
1 ss sukker

Skrell og skjær en stor mango i passe biter. Finhakk chili. Skjær 3 vårløker og en halv rødløk i skiver. Del cherrytomatene i 2. Riv urtebladene av korianderen. Ha alt i en bolle sammen med salatmix. Press over limesaft fra en lime, strø 1-2 ss sukker over og ha oppi en god porsjon olivenolje. Ca 0.5 til 1 dl olivenolje må til. Velg en olivenolje av god kvalitet med fruktig og rund smak.
Jo lenger salaten får stå.. jo bedre smaker den.


Lag en smakfull trøffelaioli ved å følge denne opskriften HER.Ønsker du å grille hummeren rett før servering kan du smøre på kryddersmør på begge halvdelene og legge de på grillen i 2 minutter, med lokket på. Du kan bruke oppskriften og samme fremgangsmåte som jeg har gjort tidligere med grillet sjøkreps som du finner HER.


Hummer med frisk mangosalt ble laget til veldedighetsmiddagen under fjorårets TV-aksjon for Røde Kors. Snikgjests bidrag i folkeaksjonen var i samarbeid med min gode venn og tidligere kollega, Øystein Bull og Son Brygge.

 

 

 

 

2 kommentarer om “Hummer med frisk mangosalat og trøffelaioli

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s