Mandelmelk


Mange velger å bytte ut vanlig kumelk med soya- og mandelmelk pgr av laktoseintoleranse, vegetardiett og mettede fettsyrer. Mandelmelk gir deg 25 prosent av dagsbehovet med vitamin D, 10 prosent av A-vitaminbehovet og 50 prosent av E-vitaminbehovet. I tillegg inneholder det sunt enumettet fett som kan redusere kolesterolet ditt, har få karbohydrater, regulerer blodsukkeret ditt og gir deg antioksidanter.
Mandelmelk er superenkelt og billig å lage selv. Denne litt søte og laktosefrie melken er kan stagge søtsug og virker mettende. Du kan tilsette vaniljepulver, kanel, honning, kakaopulver eller bær alt etter som hva lystene tilsier. Bruk mandelmelk i overnight oates, frokostblanding, drikk som den er, baking eller i kaffen. Den har samme bruksområder som vanlig melk. Alt du trenger for å lage mandelmelk er mandler, vann og en foodmixer. Jeg bruker den lille beholderen med kutteblader som hører til stavmikseren.
Å lage mandelmelk krever ingen forberedelser. Siden du ikke spiser mandlene, men bare bruker melken, trenger du ikke å bløtlegge mandlene på forhånd.

Slik lager du 2 glass mandelmelk:

Oppskriften til mandelmelken fant jeg i boka «Rawfood». Jeg synes det står så enkelt og fint forklart her at jeg velger å bruke denne. Oppskriften var nok til 2 glass mandelmelk. Jeg brukte et dørslag i stål for å sile mandelmelken. Lag litt ekstra når du først er i gang og sett i kjøleskapet på tette flasker. Mandelmassen som ble igjen etter melkeproduksjonen har jeg også satt på et tett glass i kjøleskapet og skal brukes til å lage mandel- og havrekjeks i kveld. Blir resultatet bra deler jeg oppskriften siden. Du kan bruke mandelmassen til å lage dressing, pålegg eller i brødbakst.


Ønsker du inspirasjon til å lage naturlig mat er denne boka et godt utgangspunkt. Mange fine tips og råd for nybegynnere.


Som jeg skrev innledningsvis kan du smaksette mandelmelken. Jeg tilsatte litt økologisk vanilje fra Mill & Mortar og litt kanel. Dette ble en sunn og god drikke når søtsuget meldte seg. Dadler og honning er også fint å bruke som naturlig søtning i melken da begge disse er sunnere enn sukker. Ha dadlene i melken og kjør den noen sekunder i mixeren. Ha du lyst på kakao kan du tilsette litt kakopulver og varme opp under svar varme. Husk at du mister en del næringsstoffer når du varmer opp/pasteuriserer melken over 40 grader. Ønsker du max helsegevinst drikker du den kald.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s