Kaffe avec

Varm og forførende kaffe med mørk rom og krem

Dette blir julens kosedrikk for meg. Kaffe med krem, kanel, revet sjokolade og varmende mørk rom med en smak av karamell. «Kaffe avec» betyr kaffe med noe sterkt til og serveres gjerne etter middag som for eksempel kaffe og konjakk eller Irish Coffee. Når man skal styre unna sukker, og likevel kose seg, står valget mellom brennevin og tørre viner. Vodka, whisky, rom, gin og brandy inneholder i prinsippet 0 gram sukker, men du må likevel ta deg bryet å lese på sukkerinnholdet da produsentene tilsetter sukker for smakens skyld. Et akseptabelt nivå for meg er et sukkerinnhold på mindre enn 5 gram pr 100 gram. På min jakt etter en mørk rom med lite sukkerinnhold og karamellsmak fikk jeg anbefalt, av en hyggelig herremann på Vinmonopolet i Halden, Depaz Réserve Spéciale VSOP og Berserk. Jeg vil nødig gå berserk i julen så valget falt på Depaz som er sammensatt og fint utviklet med preg av tørket frukt, urter, karamell med mindre enn 3 gram sukker.
For å sette sammen årets smarte juledrikk trenger du espresso (sterk kaffe), mørk rom, pisket krem, søtning i form av sukrin gold eller vanlig brunt sukker, kanel og revet mørk sjokolade. Superenkel og rask å lage. Bortimot umulig å få gjort noe feil. Det vil si at bestemor kanskje ikke trenger så «stiv» drikk som de andre. Detter er den beste kaffe avec jeg har smakt.

Hvis du ønsker at jula skal vare helt til påske bør du lære deg å lage denne fantastiske jueldrikken:

Dette trenger du til 1 kaffe avec mørk rom

1 ts Nescafè instant espressopulver
1 – 1/2 ts sukrin gold (eller vanlig brunt sukker)
1 dl kokende vann
4-6 cl Depaz
pisket kremfløte
kanel
revet mørk sjokolade (70% eller mer)


Depaz er en fruktig mørk rom med smak av karamell

Først pisker du krem. Kremen skal ikke være søt, men frisk. Du kan eventuelt tilsette 5 dråper vaniljestevia eller 1 teskje sukrinmelis i kremfløten. 1 ts sukker om du ikke er på smartkarbo.
Finn frem et lavt og relativt stort glass. Whiskyglass er fine å bruke.
Ha oppi 1 teskje instant espressopulver og 1 ts sukrin gold. Jeg liker ikke så søtt så jeg klarer meg med en halv teskje. Tilsett kokende vann og rør til sukkeret er oppløst. Ha oppi ønsket mengde mørk rom. 4 cl holder i massevis til meg, men 6-8 cl smaker også godt hvis man tåler en «stiv dram». Prøv å ikke dele ut feil glass om de blandes forskjellig. Topp med pisket krem. Strø over litt kanel. For meg finnes det kun en kanel. Mill & Mortar «kanellatte»! Vi snakker nydelig smak av jul med et hint av chili, ingefær og kardemomme. Til slutt river du litt mørk sukkerfri sjokolade eller sjokolade med høyere kakaonivå enn 70 % over.

En julete dessert som smaker aller best i godt selskap

Ønsker du å gjøre kaffen mer julete kan du putte en kanelstang i som rørepinne. Da lukter og smaker kaffen ekstra godt. Sett deg ned og nyt en varm og forførende kaffe avec.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s