Saftige havrebricks

Screenshot_2016-02-09-08-45-07-1Dette er grove, saftige og sunne rundstykker proppfulle av fiber, enumettede fettsyrer og proteiner. De er super enkle å lage og de smaker godt av havregryn og tørkede tranebær.
Havregryn er kåret til en av de 5 sunneste tingene man kan spise og «den sorte havre» som jeg bruker har høyere fettinnhold og proteininnhold enn vanlig hvit havre. Den Sorte Havre er også mer motstandsdyktig mot sykdommer og gir renere produkt enn vanlig havre. Svarthavre har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden og denne havren er høstet ikke langt fra her jeg bor. Vi snakker skikkelig kortreist!
Familien Anstensrud fra Tveter Gård i Våler er faktisk alene i verden om å produsere havregryn fra svarthavren.

Slik lager du sunne og deilige havrebricks:

 

2.5 dl havregryn
4 dl fullkornshvetemel
1 stort beger yoghurt naturell (3 dl kesam)
1 dl lettmelk
4 ts bakepulver
1 ts salt
4 ss tørket tranebær

 

Screenshot_2016-02-09-08-42-17-1Sett ovnen på 200 grader.
Ha havregryn, fullkornsmel, bakepulver og salt i en bolle. Bland og rør inn yoghurt og lettmelk. Finhakk tranebærene og rør inn 2/3 i deigen, spar litt til å strø over. Deigen skal bli litt klissete. Enten kan du legge 8 kladder på et bakepapir til rundstykker eller du kan bruke en slikkepott og smøre hele deigen utover slik jeg gjorde.

Screenshot_2016-02-09-08-43-56-1
Strø over havregryn og tranebær. Du kan bytte ut tranebær med friske blåbær, nøtter eller annen tørket frukt. Tranebær inneholder mye antioksidanter og C-vitamin og gir en søt/syrlig smak.
Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 30-35 minutter.

Screenshot_2016-02-09-08-46-55-1Jeg likte at havrebricksen ble litt saftige, men hvis du vil ha de litt «tørrere» reduserer du havregrynet og øker fullkornsmelet, eller du kan bytte ut litt av fullkornsmelet med fint hvetemel. Ønsker du glutenfrie havrebricks bytter du ut fullkornsmel med en glutenfri variant. Når havrebricksen er ferdig stekt deler du de i 9 like store bricks (murstein) med en stor kjøkkenkniv. Jeg vet det er vanskelig, men la de hvile 10 minutter før du løfter de opp fra bakepapiret.

 

Screenshot_2016-02-09-08-47-33-1Havrebricksen smakte ekstra godt med smør og syltetøy til.

Screenshot_2016-02-14-13-01-14-1Jeg lagde også en variant med ferske blåbær. Fremgangsmåten er den samme, men jeg byttet ut tranebær med 125 g blåbær og strødde solsikkekjerner og gresskarkjerner over. Disse blåbærbricksen ble veldig gode!!

IMG_20160214_124415Jeg har fulgt med «Den sorte havre» en stund og synes det er utrolig stas at en lokal produsent klarer å sette Våler på matkartet med et sunt og fantastisk produkt. Familien Anstensrud som selv står bak produksjon og produktutvikling har nå fått merkelappen «Spesialitet», som Matmerk deler ut til produkter som oppfyller fastsatte krav til råvare, produksjonsmetode og/eller oppskrift. Du får kjøpt disse lekre glassene og de tette refillposene på Meny Mosseporten, Meny Høyda og andre utvalgte Menybutikker langs Oslofjorden. Et fantastisk produkt fra frø til min kjøkkenbenk!! Løp og kjøp verdens sunneste havregryn.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s