Gratinerte østers


For oss som bor langs kysten på Østlandet bugner det av havets delikatesser rundt bena våres. Ikke bare har vi fisk, krabber, tang og blåskjell, men også østers. Gratinert i ovnen med kryddersmør og parmesan smaker disse lekkerbiskene helt vanvittig godt. Når man er på hytteferie på Hvaler finnes det ikke koseligere aktivitet enn å ta med ei bøtte, stålrive og en arbeidspils for å plukke østers. Selvplukk smaker alltid best! Den store varianten Stillehavsøsters er svartelistet og uønsket i vårt norske farvann og vi anbefales derfor å plukke så mange vi kan. Mange spiser disse gigantiske bløtdyrene rå som andre østers, men for en moderat østerselsker kan det være bedre å gratinere de først. Både for smaken sin skyld og kanskje aller mest for helsa sin skyld. Disse delikatessene kan inneholde algegift, virus og miljøgifter. Blåskjell er ansett som en indikatorart for alle typer skjell, inkludert stillehavsøsters, plukket i samme område og på samme dyp. Men, Mattilsynets blåskjellvarslet gjelder kun i umiddelbar nærhet av de prøvetatte blåskjellene. Så før du hiver i deg østers eller blåskjell sjekker du blåskjellvarselet i det området du skal plukke.

Slik tilbereder du østers gratinert i urtesmør og parmesan:

 

Skal du servere gratinerte østers til forrett holder det med 2-3 per person. Som eget måltid trenger du kanskje 5-7 stk.

Urtesmør:
100 g meierismør
1 sitron (revet skall og 1 ss sitronsaft)
3 hvitløksfedd
1 rød chili
1 ss finhakket persille
1 ss finhakket rosmarin (eller gressløk, dill, estragon, løpstikke etc)
Maldonsalt
Grovkvernet pepper

Revet parmesan

Ta med en stor bøtte og en jernrive og plukk østers på et sted du vet at mattilsynet har sjekket blåskjell, eller i umiddelbar nærhet. Blåskjellvarselet finner du HER. Prioriter gjerne å plukke skjell som sitter på fjell med god gjennomstrømming av vann og hvor vannet er under 15 grader.


Åpne østersen ved å skjære over lukkemuskelen. Legg østersen på et tykt kjøkkenhåndkle i hånden med den spisse enden mot deg. Sett kniven i skillet mellom skallene. Press og skjær over lukkemuskelen som ligger litt inn fra kanten.
Hvis du synes det er vanskelig å åpne østers med kniv kan du åpne de ved å legge de i langpannen med folie over i ovnen ca 3-5 minutter.


Sett ovnen på 225 grader. Legg østersene utover på et stort ildfast fat eller i langpanne. Rør sammen urtesmøret etter oppskriften over eller bruk urter og krydder du liker. Riv parmesan.
Legg på en god kladd smør på hver østers og topp med revet parmesan. Gratiner de raskt i ovnen til osten er smeltet. Ca 3 minutter. Jo lenger de står i ovnen jo seigere blir de.

Skal du servere som forrett kan du legge østersen oppå en seng av havsalt på en liten tallerken eller trefjøl. Det ser kult ut og de ligger støtt. Du får kjøpt store poser med grovt havsalt i butikken til 50 lappen. Server og nyt mens de er varme.


Liker du å spise østers rå kan du følge tilbehørstips som Snikgjest har blogget før, den finner du HER.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s