DUGA eltefritt byggbrød

Screenshot_20170726-095626Disse saftige, sunne og smakfulle brødene med DUGA byggkorn er bare så vanvittig gode og lette å lage. Aldri før har jeg lykkes bedre med bakst. Med denne fantastiske oppskriften på eltefrie brød med byggkorn, fullkornsmel og mel rører du sammen deigen på 2 minutter kvelden før. Morgenen etter heller du deigen i brødform, strør gresskarkjerner over og lar brødet etterheve en time før det skal stekes i ca 30 minutter på 200 grader. Så enkelt er det å fylle huset med lukten av nybakt brød og nyte sunn hjemmebakst på en hvilken som helst vanlig dag. Det var stor etterspørsel etter disse brødene i sommer. Jeg blandet faktisk ferdige poser med ingredienser som jeg tok med på hytta. Da var det kun å tilsette væske og sette på kaldheving natten over. Lukten av ferske brød på morningen får opp selv de trøtteste feriegjestene.

Bygg er en av verdens eldste og viktigste kornarter, kjent for sitt høye næringsinnhold. DUGA bygg dyrkes av utvalgte bønder på Østlandet som tilfredstiller strenge krav til dyrkningsforhold, kavlitet og tradisjoner. Gammelsrød Gård på Oven i Råde er en av de. Deres optimale forhold dyrkinsforhold med mye sol, nærhet til havet og jevn temperatur er årsaken til det. Byggkornet har mye kostfiber, er rikt på proteiner og har høyt innhold av betaglukaner som senker blodkolesterolet og begrenser blodsukkerstigningen.

Slik lager du et nydelig byggbrød som holder seg «ferskt» i dagesvis:

 

1 stort eller 2 små DUGAbrød:

 

1.5 dl Duga Bygg klipte byggkorn
1.5 dl fullkornsmel
4 dl hvetemel
2 ts maldonsalt
1 ts tørrgjær
3 dl kaldt vann
0.5 dl olivenolje
1 ss honning

Kveld:
Bland alle de tørre ingrediensene i en bakebolle av plast. Rør sammen vann, olje og honning. Tilsett væsken i det tørre og bland godt. Deigen skal være klissete, men slippe bakebollen når du rører rundt. Spe på med litt ekstra hvetemel om du tror den blir for bløt. Legg på lokk eller kle med plast og sett til heving natten over. Ønsker du ferskt brød til kvelds lager du den eltefrie deigen på morningen og steker brødet på kvelden.


Morgen:
Finn frem 1 vanlig brødform eller 2 små brødformer og kle med bakepapir.
Hell deigen over i brødformen.


Ha litt olivenolje opppå brødene/rundstykkene og strø gresskarkjerner eller andre frø over brødet. Olivenoljen gir brødet en deilig og sprø stekeskorpe. Sett til etterheving i 1 time.

Screenshot_20170726-095530Stek brødet i 30 minutter på 200 grader. La brødet avkjøles på rist før du skjærer i det. Hvis du klarer!!


Du kan også tilsette solsikkekjerner, sesamfrø, linfrø og nøtter i brødet. bytt ut pynten med sesamfrø eller valmuefrø over ved steking. Lag ditt eget favorittbrød, men prøv gjerne orginalen først. Du kommer til å elske dette brødet! Denne sommeren har vi spist rykende ferskt og hjemmelaget brød så ofte vi kan. Det er så enkelt å lage at jeg fant meg selv på kjøkkenet kl 01 om natten for å røre raskt sammen deigen slik at det kunne serveres til frokost på hytta dagen etter. Brødet holder seg ferskt i dagevis også.

Denne oppskriften er opprinnelig en DUGA rundstykkeoppskrift som jeg modifiserte bittelitt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s