Torsk og rotgrønnsaker i hvit saus

screenshot_20160929-000132Inspirasjonen til denne vanvittig smakfulle og lettvinte fiskemiddagen fikk jeg  av et bilde jeg så på Instagram som Smalhans, en restaurant i Oslo, hadde lagt ut. Vi snakker ekte husmannskost med sesongens råvarer! Torsk dampet i hvit saus med rotgrønnsaker og poteter. Middagen er enkel og rask å lage, samt at den fikk en fiskelei tenåring til å juble og doble middagsinntaket. I tidsklemma er det selvfølgelig mulig å jukse med posegrønnsaker av typen lapskausblanding og posesaus, men jeg tror ikke det går noe kjappere.. Resultatet blir uansett en vanvittig deilig torskemiddag med sunne grønnsaker til.

Slik lager høstens torskemiddag til 3-4 personer:

500 g torskeloins (eller ferdig fileter)
10 partypoteter
3 gulrøtter
1 liten sellerirot
1 pastinakk
1 purre

Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl lettmelk
1 kork 7 % eddik
Salt
Pepper
Muskat (kan droppes)

Sett poteter til kok. Små amandine eller partypoteter er raske å koke, men du kan selvfølgelig bruke alle typer poteter bare du deler de i mindre biter for kortere koketid. Skrell grønnsakene og skjær sellerirot og pastinakk i biter. Gulrot og purre skjæres i passe store skiver.
Når potetene har småkokt i 10 minutter har du i gulrot, sellerirot og pastinakk i kjelen. Kok videre i 10 minutter før du har i purren og koker alt sammen de siste 3 minuttene.
Hell av vannet og la grønnsakene stå kjelen under lokk.
Mens grønnsakene koker lager du hvit saus.
Visp samme den hvite sausen ved å smelte 2 spiseskjeer smør i en stor stekepanne eller kjele og rør inn  2 spiseskjeer mel. Visp melken gradvis inn. Etter 5 minutters koking smaker du til med eddik, salt, pepper og muskatt. Ikke dropp eddiken! Den får frem den gode torskesmaken.
Når sausen er ferdig legger du oppi torsken til trekking/småkoking i 8 minutter. Du kan også ha grønnsaker og poteter oppi kjelen. Det gir jo også litt god smak til sausen.

screenshot_20160929-000236Før servering heller du litt god olivenolje over, strør over finhakket persille, strimlet purre og raspet gulrot.

screenshot_20160928-235954Keeper’n har vært litt lei fisk en stund og kun spist rød fisk, men denne torsken i hvit saus fikk ben å gå på. Perfekt middag med sunne ingredienser uten at man blir stappmett og tung etterpå. Keeper’n rakk så vidt å slenge fra seg bagen etter kamp før han løp bort og varmet opp middagsrestene på kvelden. Topp karakter fra ungdommen!

screenshot_20160928-233556Det var dette bildet som Smalhans la ut på instagram som inspirerte meg til å lage en lignende rett. Smalhans brukte steinbit med stuet gulrot og purre. Visst ser det godt ut!? Har du lyst til å spise en god, sunn og hjemmelaget mat til riktig pris i Oslo anbefaler jeg deg å prøve dagens husmann hos Smalhans. Bord bestiller du HER. De har også en avansert «krøsus» meny med 8-10 retter som passer perfekt til en bedre middag/ spesielle anledninger. Snikgjest har testet denne menyen, men synes kanskje at dagens husmann ser vel så fristende ute. Vi snakker kortreiste og gode råvarer tilberedt av kreative og flinke kokker som bytter menyen hver uke etter tilgang på råvarer. God grunn til å dra tilbake igjen og igjen.

 

 

 

 

 

Reklame

2 kommentarer om “Torsk og rotgrønnsaker i hvit saus

  1. Tusen takk for oppskrifta, dette falt i smak hos både små og store! Skal definitivt lage dette igjen. Ellers kjekk blogg du har med masse fine bilder!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s