Hjemmelaga kremost med friske urter

Når jeg var yngre hadde jeg sterk aversjon mot rutiner. «Elske alle og eie ingen, frihet det er tingen» stod det på russekortet mitt. Muligens bare en naturlig rotløs ungdom for i dag ELSKER jeg gode rutiner. Kroppen, helsa og hodet har utrolig god effekt av å ha rutiner som gir god fordøyelse, stabilt blodsukker, sterke muskler, god fleksibilitet og en haug med lykkehormoner. Derfor står jeg daglig opp i otta for å rekke enten yoga, en kort joggetur eller tur i skauen med bikkja før jeg spiser mine 2 faste knekkebrød med kremet ost og tomat. Alle disse tingene er med på å gi meg den beste starten på dagen jeg kan ha. Når trening virker som et rent lite helvete motiverer jeg meg med at jeg straks skal spise en deilig frokost. Alle kan «yste» sin egen ost hjemme på kjøkkenbenken og tilsette akkurat den smaken av urter eller krydder du selv ønsker. 1 spann gresk eller tyrkisk  yoghurt, urter, øko og kaldpresset hvitløksolje, revet sitronskall/ sitronsaft og ramsløksaltet til Fru Timian er alt som skal til. Pluss noen timer «drenering» i et rent kjøkkenklede. Det er så enkelt at det er nesten latterlig. Uten noe jobb lager du en smakfull, sunn og kremet ost etter eget ønske.

Slik lager du din egen kremost:

1 spann gresk/tyrkisk/yoghurt naturell
Revet skall av 1 sitron
Saften fra 1/2 sitron
3 ss RO øko hvitløksolje
1 neve frisk bladpersille (eller andre urter)
1 ts ramsløksalt fra Fru Timian (eller spansk fest, italiensk blanding, chilikrydder etc)

Finn fram 1 rent kjøkkenhåndkle/klede, et dørslag og en bakebolle. Legg dørslaget over bakebollen og dekk med kledet. Hell yoghurten i kledet og tvinn kledet til en ball. La det hele stå på kjøkkenbenken i minimum 6 timer slik at mysen renner ut av yoghurten, og konsistensen blir mer ostete. Har du dårlig tid kan du klemme mysen lett ut av yoghurten ved å vri kledet hardere sammen. Yoghurten kan stå slik i 12 timer på kjøkkenbenken, men hvis du ønsker fastere konsistens bør du sette den i kjøleskapet over natten. Når yoghurten forblir som en relativt fast «ball» synes jeg den har avrent lenge nok. Prøv deg fram. Det er lov til å prøve flere ganger..

Når mysen er avrent rører du inn sitronsaft, revet sitronskall, hvitløksolje, finhakkede urter og ramsløksalt. Oppbevares i tett beholder i kjøleskapet.

 

Denne osten kan du bruke som pålegg, som del av et tapasbord eller til å smøre lefser med røkt laks og ruccola. Fremgangsmåten fant jeg i den fantastiske kokeboken «Hummus & granateple» av Vidar Bergum.

 

Fru Timians krydder, RO øko hvitløksolje, bladpersille og sitron får du kjøpt hos Snikgjest ❤ Lokalmat på Dilling. Snikgjest har også ferske surdeigsbrød bakt av håndverksbakeriet «Samverket» i Moss hver åpningsdag. Åpningstidene er torsdag og fredag kl 11-18 og lørdag kl 11-16.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s