Sosekjøtt av elg med blomkålmos

bilde 1 (24)
Sosekjøtt er bare noe av det aller beste som finnes. Det er enkelt å lage og krever ikke mange ingredienser, men krever litt tid på å sosekoke under lokk. Derfor er det helt ideelt å lage i helgen! Sosekjøtt, eller kjøtt i mørke, er en kraftig og smakfull kjøttgryte med lange tradisjoner.

Jeg brukte flatbiff av elg som egentlig ikke trenger lang koketid, men jeg lot det småkoke i   2 timer for å få ekstra mørt kjøtt som smelter på tungen, samt at det gir en fantastisk saus av stekesjyen, løk, kjøttbuljong og rosmarin.
Jeg valgte å servere blomkålmos og gulrøtter til. Milde smaker som ikke overdøver det deilige sosekjøttet.

Slik lager du en deilig gryte til minst 4 personer:
bilde 1 (23)
1 kg kjøtt
2 store gule løk
1 liter kjøttbuljong
Rosmarin
Smør
1 ts sukrin/sukker
Salt og pepper

Blomkål
1,5 dl fløte
100 g smør
Salt og pepper
1 ts muskat

Image-1 (35)
Kok opp 1 liter kjøttbuljong i en stor kjele.
Skrell og skjær løken i 1 cm tykke skiver. Smelt 2 spiseskjeer smør i en panne og tilsett løken. Strø over 1 teskje sukrin/sukker og litt salt. Varm godt på løken før du heller den over i kjelen sammen med kjøttbuljongen.

bilde 4 (20)
Skjær kjøttet i passe store biter. Ca 4×4 cm store terninger. Brun de raskt i en varm panne med smør, salt og pepper. Jeg stekte 1 kilo kjøtt over 4 ganger. Etter andre runde tilsatte jeg litt vann i pannen og «kokte opp» sjyen i pannen som jeg helte over i kjøttbuljongen.
Dette gjorde jeg også etter siste runde med kjøtt slik at jeg skulle få med all kraft og stekesjy.

bilde 3 (23)
Klipp av ett par hele kvister rosmarin som du lar koke med. Disse tar du ut av kjelen før du jevner til gryta. Alle kvinnene i min familie er/var flinke til å lage mat, men likevel er mye av min oppvekst på 90-tallet preget av poser fra Toro som stormet inn i de norske hjem. Jeg tror også det var Toro som oppfant tidsklemma da det ikke lenger var tid til å lage noe fra bunnen av, selv om det ikke tar lenger tid.. Selv har jeg eliminert både tidsklemma og Toro fra livet mitt, men en sjelden gang tyr jeg til en pose «Sjysaus» simpelthen fordi Toro gjør dette bedre enn meg. Derfor jukset jeg og rørte inn 2 stk poser sjysaus til jevning, men du kan godt bruke maizena eller potetmel.

bilde 2 (24)
Skjær buketter av blomkålen og kok dette mørt i lettsaltet vann. Hell av vannet og tilsett 100 gram smør i terninger. Kjør dette til en fin purè med stavmikser eller rør den sammen med en gaffel til en mer rustikk mos. Tilsett litt fløte dersom du ønsker den enda mykere. Smak til med pepper, muskat og finhakket gressløk.

bilde 1 (24)
Sosekjøtt ser ikke veldig fancy ut, men det smaker vanvittig godt 🙂
God helg 🙂

 

 

 

Reklame

En kommentar om “Sosekjøtt av elg med blomkålmos

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s