Syltet kantarell

Syltet kantarell er tøft tilbehør som søtsyrlige pickles til viltmiddager

Sommeren serverer oss søte og smakfulle bær, men når høsten kommer som en sval bris over fjellene setter det virkelige matauket igang. Når sommeren er på hell kjenner jeg at skogen kaller og alle de faste soppstedene må sjekkes med jevne mellomrom. Steinsoppen er gjerne den første matsoppen jeg sanker, men den forveller, fryser og tørker jeg. Så følger gjerne kantarellen. Plukker jeg kantarellen tidlig nok er de små og harde soppskuddene perfekt å sylte. Jeg liker at de har litt tyggemotstand når de skal brukes som tilbehør til vilt utover vinteren. Hvis du ikke har syltet sopp før og lurer på hva det kan serveres til tenker du bare på syltet sopp som pickles. Altså søtsyrlig topping til både varme viltmiddager og kalde småretter som fancy kanapeer og den daglige brødskive med leverpostei. Du kan selvfølgelig sylte de store kantarellene og annen sopp også. Traktkantarell som kommer litt senere på høsten egner seg godt til dette.

Slik sylter du raskt og enkelt kantarell:


Siden jeg operer på en slump er det vanskelig å anslå mengden sopp og hvor mye lake du trenger for å dekke soppen i ditt valgte sylteglass. Det er så raskt å koke opp mer lake at jeg anbefaler deg å prøve ut først og bare koke mer lake om det behøves. Jeg fylte opp 3 små glass med sopp til denne mengden lake. Jeg foretrekker klar usmaksatt eddik i denne oppskriften. Jeg synes kantarellen skal smake mest mulig kantarell. Eple- og hvitvinseddiken kan brukes til mye annet. Jeg liker at pickles har litt zezt, altså energi og entusiasme, men hvis du er av den mer moderate typen bruker du mindre eddik. Det finnes et hav av ulike sorter pepperkorn. Mine favoritter er Sre Ambel, Penja og Cure Pipe (rosèpepper). Avhengig av hva du får tak i, men bland i hvertfall ulike sorter/smaker.

1,5 dl eddik klar 7 %

1,5 dl vann

1,5 dl sukker

2 ss maldonsalt

Laurbærblad

Hele einebær

Hele pepperkorn

Først koker du glassene og tørker de opp ned på et kjøkkenhåndkle.

Kok opp laken og avkjøl.

Ikke vask soppen i vann! Rengjør ved å børste soppen lett eller blåse de rene med kaldluft fra en hårføner. Ja, jeg vet.. det høres crazy ut, men det funker.

Syltet kantarell er en smart måte å forlenge soppsesongen til langt utover vinteren


Fyll små glass med kantarell, 1 laurbærblad, 2 hele einebær og 1 teskje hele pepperkorn. Fyll opp glasset med lake. Skru på lokket og sett glassene på hodet slik at luft ikke kommer inn.
.
Oppbevares uåpnet i kjøkkenskapet, men etter at glasset er åpnet bør det stå i kjøleskapet.