Røkte reker og blåskjell

Jeg hadde aldri spist røkte reker og blåskjell før, men ble tipset om en restaurant i Halden som serverer dette fra båt på brygga. Jeg synes det hørtes så spennende ut at jeg bare måtte prøve. Gjett om resultatet svarte til forventningene!? Røkte reker og blåskjell smakte bare helt vanvittig godt og er så innmari lett å lage. Både den orange fargen på rekene og den lett røkte smaken gjør det verdt å finne frem Abu-røken og ta seg de 5 minuttene skalldyrene trenger for å oppnå et ekstra spennende resultat!! Helt utrolig herlig.

 

Slik lager du sommerens mest minneverdige skalldyrmåltid:

 

Til 2 personer

600 g reker

1 nett blåskjell
1 rødløk
1 ts hvitløkspurè
1 ts chili pasta/ sambal oelek
1 ts ingefærpurè
5 soltørkede tomater
4 ss olje (gjerne fra de soltørkede tomatene)
1 neve friske urter (løpstikke, gressløk, persille, timian, estragon)
2 dl hønsebuljong (hvitvin eller eplemost)
2 vårløk
Dill
Sitron

Foccacia
Aioli


Start med å åpne blåskjellene i en stor kjele med lokk.
Finhakk rødløk, soltørkede tomater og urter.
Ha olje i bunn av kjelen og fres lett hvitløk, ingefør, chili, løk og tomater. Har du ikke glass med ferdig purèer kan du finhakke 1 rød chili, 2-3 hvitløksfedd og 1 ss ingefærrot.
Tilsett 2 dl hønsebuljong og gi det et raskt oppkok. Finhakk urtene og ha oppi kjelen. Spar vårløk og dill til etter damping. Skjekk at blåskjellene er hele og at de lukker seg når du knipser på de før du har i kjelen. Legg på lokket og vend de rundt i kraften innimellom. Når blåskjellene er åpnet tar du de ut av kjelen og over i en bolle. Dette for å stoppe kokeprosessen slik at blåskjellene ikke blir seige/overkokt.


Strø over dill og strimlet vårløk. Skvis over litt sitronsaft.


Gjør klar abu-røken eller annen røkeovn med rødsprit i brenner og flis i bunnen.


Kle rista med alufolie som du stikker mange små hull på med en gaffel. Fordel blåskjell og reker utover. Fyr opp røykeovnen og vent noen minutter til den er ordentlig varm. Det skal ryke av flisa før du legger i reker og blåskjell.


Legg rista i røykeovnen og røyk i ca 4-5 minutter. Jo lenger du røker jo mer røkesmak og orange farge får rekene. Jeg prøvde meg frem på tiden da jeg var litt bekymret for å få seige blåskjell,  men 5 minutter ga best røkesmak. Jeg googlet litt å lurte på om det gikk an å røyke blåskjellene uten å dampe de først, men fant ikke noe om dette på nett. Det går sikkert, men aner ikke hvor lenge de da må røkes, pluss at du da ikke får smaken fra den gode kraften du damper i.


Røkte reker og blåskjell ble servert ved Vansjø og kan lett tilberedes på tur over primus og med en aburøk. Det smakte helt nydelig med nybakt foccacia, hvitløksaioli, salat, rødløk og dill til. Dette skal lages igjen denne sommeren.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s