Kjøttfri mandag – Snikgjest gjesteblogger hos Spiselandslaget

IMG_20160321_141332For en tid tilbake fikk jeg en utrolig hyggelig mail fra Maj-Britt Aagaard om å fronte kjøttfrie retter på bloggen hennes spiselandslaget.com. Maj-Britt er tidligere vinner av Master Chef og nylig kokebokforfatter med boken «Kjøttfri mandag». I tillegg er hun ei dame jeg ser skikkelig opp til. Hun lager nydelige matretter, tar flotte bilder og har noen skikkelige gode historier til alle rettene sine. Med bena godt plantet innenfor en ganske så eksotisk matverden fronter hun sine meningers mot. Når spiselandslaget omtaler Snikgjest slik «En blogg hvor det bugner av den type smaker, råvarer og retter som får mine tenner til å løpe i vann til langt opp på knærne.. Så mye godt på ett sted! Ujålete, smakfull og ærlig mat som oser av ekte matlidenskap» da blir en matblogger stolt. Jeg stiller selvfølgelig opp på en forespørsel fra fantastiske Maj-Britt og er derfor ukens meatfree monday med SHAKSHUKA på bloggen hennes. Les hva hun skrev for noe mer om snikgjest og hvorfor vi skal spise mer kjøttfritt.

 

 


Hvorfor skal vi engasjere oss i «
Kjøttfri Mandag-bevegelsen»? 


Maj-Britt mener det er på høytid at også vi i Norge endrer oppfatning av hva som er mat godt nok for et middagsmåltid. Må det nødvendigvis ligge kjøtt eller fisk i sentrum av hver middagstallerken? Nei, mener hun.
 

Det er viktig med en holdningsendring rundt dette av flere grunner: 

1. Kjøttkonsumet til verdens befolkning har gått av støvleskaftene fordi kjøtt er blitt billigere, og fordi flere folk har fått bedre råd. Det betyr at produksjonen av kjøttet vi spiser, presser naturressursene våre til bristepunktet, og har ført til at så mye som 15% av verdens klimagasser skyldes kjøttproduksjon. At vi helst bare spiser filet, hjelper heller ikke på saken. 

2. Helsa vår har ikke godt av alt det kjøttet vi putter i oss. Et mer variert kosthold med vekt på grønnsaker, linser, gryn og vegetariske råvarer kan med fordel få større plass i norske ukemenyer. Det forebygger flere livsstilssykdommer. 

3. Det er oftest billigere med vegetarisk mat. Kiloprisen på naturlige vegetariske råvarer vil alltid ligge under kiloprisen på kjøtt fra forsvarlige produsenter. For folk med et trangt matbudsjett, vil et mer vegetarisk kosthold ikke bare gi sunnere mat, men også vise hvordan man lager god og sunn mat for mindre penger.

4. Med et nytt perspektiv på en annen type råvarer og smaker, åpnes kjøkkendøra på vid vegg inn til et skattekammer av god mat og digge nyoppdagelser, gjerne med utenlandsk opphav.

 

Screenshot_2016-04-18-10-21-23-1

Snikgjest har allerede blogget en del kjøttfrie retter og har tatt dette budskapet til etterretning for en god stund siden. Jeg trenger ikke kjøtt til alle måltider, men jeg ser heller ingen grunn til å kutte det helt ut. «En gylden middelvei» har alltid passet meg bra. Jeg har dessverre ikke ryggrad til å følge en slavisk måte å leve på. For mange regler begrenser kreativiteten og gleden mener nå jeg 😉 Men jeg skal blogge kjøttfritt denne uken for å vise min støtte. Det kommer nye retter, enkle tips og tidligere bloggede oppskrifter. Følg med på facebook og instagram da det skjer mye mer der enn bare her inne på bloggen.

 

Screenshot_2016-04-18-10-21-42-1HER kan du lese hele oppskriften min på shakshuka. Jeg anbefaler deg å følge spiselandslaget.com for mange deilige retter. Jeg har til nå delt skrei og eltefrie rundstykker fra denne bloggen.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s