Tartar


Rått kjøtt og rå eggeplomme er kanskje ikke for alle, men for mange! Jeg tørr å påstå at det er sunt og utrolig smakfullt. Jeg valgte å bruke kvernet storfekjøtt med deilig tilbehør som salt kapers, rødløk, rødbet, revet frisk pepperrot, sennep og sprøstekt rugbrød. Rugbrødet smuldres, ristes i panne og sprøstekes med litt honning. Kombinasjonen salt, søtt og bittert er bare helt perfekt! Jeg har respekt for rått kjøtt og siden jeg ikke kvernet storfekjøttet selv gikk jeg til slakteren i Moss, Ertnes, for å sikre meg «sterilt» og rent kjøtt. Som gyllen regel bør alt kjøtt til bruk i tartar fryses ned en uke for å sikre at det ikke inneholder parasitter. Nederst i oppskriften finner du mer informasjon om valg av kjøtt og behandling. Tartar er en fantastisk forrett eller herlig å servere som julelunch. Har du tilgang på viltkjøtt anbefaler jeg deg å bruke elgkjøtt.

Slik tilbereder du tartar:

 

 

 

100-150 g kvernet oksekjøtt pr pers

1 eggeplomme

1 skive dansk rugbrød

1 ts honning

4 skiver syltet rødbet

1/4 rødløk

1-2 ss  kapers

Revet pepperrot

2 ss dijon sennep

 


Start med å finhakke rød løk  og syltet rødbet. Skrell pepperroten.
Kjør en brødskive med godt rugbrød til smulder i en kjøkkenmskin med blader.
Gjennomrist brødet i en tørr panne på middels varme. Rør inn en teskje honning i brødsmulene og skru av platen. La brødet kjøle seg ned før bruk slik at det er helt sprøtt.


Bruk en rund stålform til å legge opp tartaren med. Jeg kjøpte en pakke med 2 ulike former til 69 kr på Kitchen. Hvis tartaren skal være en forrett vcelger du den minste formen og hvis tartar er eget måltid velger du den store. Ha brødsmuler i bunnen av formen. Ca 1 cm høyt.


Legg kvernet oksekjøtt oppå brødsmulene. Ca 3 cm. Press lett ned med en gaffel.
Kvern over litt salt og pepper.


Legg forsiktig oppi en eggeplomme. Helst romtemperert.


Topp med ett par skjeer kapers rundt eggeplommen. Du er kanskje ikke så glad i kapers, men den salte smaken er bare helt nydelig til tartar.


Avslutt med å finrive pepperrot over.
Hold tartaren lett nede med en gaffel (ikke på plommen!!) i det du skal løfte av formen.


Server tartaren med finhakket rødløk, rødbet og dijon sennep. Tartar smaker veldig godt sammen med akevitt og øl. Ønsker du en mild og fin akevitt anbefaler jeg «Gammel Opland».


Inspirasjonen til dette måltidet fikk jeg under årets julebord hos «Lompa» (Olympen) på Grønland i Oslo. Jeg har etter beste evne prøvd å gjenskape det nydlige måltidet jeg spiste der. For tips om tilberedning og behandling av rått kjøtt bør du lese denne artikkelen HER.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s