Varmrøkt plankelaks

IMG_3530 (2)
Dette er det desidert nydeligste måltidet jeg har nytt på tur noensinne, og jeg har spist mye deilig mat på tur. Vakre Vansjø med strålende solskinn og bålkos med bølgeskvulp på kanten av svaberget gjør jo også noe med totalopplevelsen. Det beste med dette måltidet er at det er både smakfullt og lettvint. Du spikrer rett og slett fisken med skinnsiden inn til planken og setter planken inntil bålet for varmrøyking. Maten lager seg selv. Du kan regulere tilberedningstiden med hvor nærme bålet du setter planken og hvor mye varme/røyk du ønsker med mengden ved du hiver på bålet. Magevennlig og hjemmelaget tilbehør som en enkel rømmedressing, agurksalat og poteter passer perfekt til. Og hvis du først er på tur kan du jo fiske fisken selv. Sjøørret, fjellaure, røye og makrell er også nydelige å tilberede på samme måte.
Du kan varmrøyke mange laksesider rundt et bål så dette er perfekt mat hvis dere blir mange. En enkel løsning i hagen er å legge ut 4 steinheller og ha grillkull rett oppå. Mulig du «svir» av gresset under så vurder hvor du legger hellene.

Slik lager du dette festmåltidet fra A til Å:

1 side laks eller ørret med skinn
Salt
Pepper
Urter
Spiker
Planke
Bål

IMG_3414 (2)
Spikre laksesiden med skinnsiden ned på planken. Prøv å tenk hvor på planken du spikrer fisken i forhold til størrelse på bålet, men ca 15 cm fra bakken bør være bra.
Salte, peppre og krydre med urter du liker. Er du på magevennlig diett/ lavfodmap holder du deg unna løk, hvitløk og alle ferdigblandede krydder som inneholder løk og hvitløk. Jeg holdt meg til rene tørkede urter som timian og oregano.

IMG_3514 (2)
Rømmedresing:
1 laktosefri lettrømme
4 ss Hellmans Majones
1 ss hvitvinseddik
1 ss ferskpresset sitronsaft
1 ts Dijon sennep
Finhakket gressløk
1 ts sukker
1 ts maldonsalt
Grovkvernet pepper

Agurksalat:
1/2 slangeagruk i skiver
1 dl eddik 5%
1 dl vann
1 dl sukker
1 ss maldonsalt
1 ts hele pepperkorn
1/2 ts korianderfrø
1/2 ts spisskumminfrø

Skjær agurken i tynne skiver med en ostehøvel og ha på et glass.
Tilsett pepperkorn, korianderfrø og spisskummenfrø. Du kan droppe både koriander og spisskummen, men de gir litt artig smakstwist. Bruk gjerne ulike typer pepperkorn.
Kok opp vann, eddik, salt og sukker og hell i glasset over agurken. La glasset stå på benken til avkjøling før du setter det i kjøleskapet. Agurksalaten blir bedre hvor lenger den står så lag gjerne  den og rømmedressingen dagen i før.

Kok poteter med skallet på og legg i folie til ettersteking på bålet. Krydre gjerne med urter og ha litt olje over.

IMG_3446 (2)
Fyr opp et anstendig bål og sett plankelaksen slik at røyken fra bålet blåser mot laksen. Du kan selvfølgelig flytte planken rundt ettersom vinden snur seg. Sett den tykkeste delen av fisken ned. Altså halen opp. Halepartiet er tynnere og trenger kortere tilberedningstid og mindre varmrøyking. Eventuelt kan du snu planken underveis.

IMG_3423 (2)
Denne laksesiden veide 1.6 kilo og tok i underkant av 3 timer før den var ferdig. Dette var mye fisk som også ble spist som «lakserøre» til lunch dagen etter. Du kan selvfølgelig kjøpe en halv lakseside eller en liten fjellaure om dere er ferre middagsgjester.

IMG_3498 (2)
Mens fisken varmrøykes er det bare å senke skuldrene og engasjere seg i hyggelig prat.
Det er  muligens lov til å renske strupen med en litt turdram også. Gammel Opland er godt egnet til dette.

IMG_3481 (2)
Helt på slutten av røyketiden legger du potetene i folie til varming på glørne, ikke i flammene, og finner frem tilbehøret.

IMG_3545 (2)
Når fisken er ferdig røkt legger du bare planken rett på bordet og lar gjestene forsyne seg selv.
Hvis det blir noe fisk igjen lager du en «lakserøre» dagen derpå ved å blande sammen rømmedresingen, laksen og poteter i båter. Vi nøt en fantastisk lunch dagen etter med nydelig kald lakserøre

2 kommentarer om “Varmrøkt plankelaks

  1. WOOW så smart og enkelt. Sortland Jeger & Fisk tenker arrangere fiskekurs for ungdommer og vi planlegger avslutte kurset med tilberedning og smak. Din metode og oppskrift er 1.klasses. Kan vi få benytte et av bildene i kursopplegget?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s