Syltede egg

Gårdsbutikken på Kalnes Videregående,  «Fra gård og grunn», følger skoleruta og har derfor tatt sommerferie. Det har ikke hønene. De legger egg uavhengig av ferie og helligdager. Når Gunhild lurer på om jeg kan hjelpe og kjøpe noen brett sier jeg selvfølgelig ikke nei. Flotte egg fra frittgående høner i ulike farger. Ganske kule i grunn. Min tyske onkel, Echardt eller «Ekki» som vi kalte han, hadde store glass med syltede egg som han serverte sammen med iskald Flensburger og en snaps.  Min tyske farmor Renates makaløse kokkekunster og alle turene til Hildesheim for å besøke tante og onkel har programmert meg til å like det meste som er sylta på surt, søtt, salt og syrlig.  Enten liker du syltede egg eller ikke, men du må innrømme at spesielt de små og hardkokte vakteleggene er litt kule på glass. Lag en standard lake, smaksett med de krydderne du liker og legg oppi hardkokte egg. Perfekt tilbehør til koldtbord eller grillkveld med gutta.  Bente, som tipset meg om syltede vaktelegg, liker å bruke hvit pepper, laurbærblad, sennepsfrø, dill og chiliflak. Da snakker vi jo nesten sursildkrydder, så bruk gjerne det og tilsett chiliflak. La eggene ligge på lake minst en dag før du spiser de. Helst 2 eller mer.

 

Slik lager du syltede egg:

 

Nok til 3 glass (á 350 ml)

6 hønseegg

12 vaktelegg

 

Laken:

2 dl sukker

2 dl 7% klar eddik

4 dl vann

1 ss maldonsalt

1 pose sursildkrydder

3 laurbærblader

Chiliflak (kan droppes)

 

Kok opp laken og avkjøl.

 

Hardkok hønseeggene i 8 minutter og vakteleggene i 2 1/2 minutt. Avkjøl de i kaldt vann. Skrell eggene når de er helt kalde. Vakteleggene er delikate så vær varsom når du skreller.

 

Legg eggene i rene glass. 2 hønseegg og 6-8 vaktelegg. Ha ca 1 ts sursildkrydder, 1 laurbærblad og litt chiliflak i hvert glass. Hell på kald lake. Skru på lokk og oppbevar i kjøleskap. Bruk en skje når du tar opp eggene. Hvis du ikke bruker fingrene i laken tåler eggene å stå lenger i kjøleskapet. Legger det seg en lysegrå lake på toppen bør du vurdere om de har stått for lenge.

Og når du først er i gang skjærer du en rødløk på mandolin eller i tynne skiver og hiver på glass med lake på. Null stress! Deilig tilbehør til hamburgeren.

Har du syltede rødbeter i kjøleskapet sparer du laken når rødbetene er spist opp og legger hardkokte egg i laken. Da blir de skikkelig rosa og stilige. Flotte til salat.

Snikgjest Gårdsutsalg selger hønse- og vaktelegg fra Kalnes VGS, ekstra store egg fra Jon i Larkollen og vaktelegg fra Nordre Kaabbel Gård i Våler.

 

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s