Klassisk lutefisk med ertepuré og bacon

IMG_20151111_125237
Lutefisk er noe min kjære Bonuspappa har lært meg å sette pris på. Klassisk lutefisk med ertepurè og bacon smaker aller best synes jeg. Jeg har ikke fått helt taket på sennepspulveret, men synes helt klart at det er en naturlig del av retten.
For en som har gradvis tilvennet seg lutefisk er det utrolig viktig å slippe unna fiskekjøtt som ligger å skjelver geleaktig på tallerken. Det er derfor en fryd å kunne tipse om GLEA oppskåret lutefisk fra Røst som gir en bedre og fastere konsistens. Et ordentlig gourmet produkt med matmerk. Denne tilberedes enkelt ved salting rett før den skal inn i ovnen. Enklere og bedre blir det ikke.

Slik lager du den nydeligste lutefiskmiddag uten anstrengelse til 3 personer:

 

1.5 kg lutefisk (beregn 500 g lutefisk per person)

3 ss havsalt

250 g bacon/flesk skåret i store terninger

1 pose frosne erter
1 hvitløksfedd
1 sjalottløk
2 ss smør
Salt og pepper

Sennepspulver

Mandelpoteter

 

Kjøp en stor bit med skikkelig bacon, og gjerne røkt. Skjær baconet i passe store biter og stek det på middels varme i tørr panne. Smelt gjerne litt ekstra smør i pannen etter å ha stekt baconet og få max ut av den gode smaken.

Enten lager du ertepurèen mens lutefisken står i ovnen eller så lager du den på forhånd og varmer raskt opp ved servering. Jeg foretrekker det siste. Lag ertepurè i en liten kjele ved å blansjere et finhakket hvitløksfedd og en sjalottløk lett i litt smør. Ha oppi en pose frosne erter i kjelen og nok vann bare til å dekke ertene. Kok ertene i 3-5 minutter og hell av vannet. Ha erter i en mixer sammen med smør, salt og pepper og kjør til en jevn blanding. Noen liker også at den er litt rustikk og klumpete.

IMG_20151111_125025
Sett ovnene på 220 grader. Legg lutefisken på et bakepapir i langpanne. Denne torsken skal saltes RETT FØR den skal inn i ovnen!  Bruk litt mer salt enn du kunne tenke deg å ha på hvilken som helst annen fisk. Sett fisken midt i ovnen i 20 minutter uten folie.
Hvis du ønsker kan du også dekke langpannen godt med aluminiumsfolie og bake fisken på 200 grader i ca 45 minutter, men uten folie på høyere temperatur blir like bra (bedre) synes jeg. Selv lukten på denne lutefisken var frisk og fin, stykkene var store og fine og alle hadde samme høyde.

IMG_20151111_124955
Mitt håndplukkede og vakre testpanel, Mamma og Bonuspappa Tore, var veldig fornøyd med lutefisken og tilbehøret. Det var spesielt konsistensen på fisken som ble høydepunktet. Personlig synes jeg lutefisken fra Røst troner over annen lutefisk jeg har smakt. Det smakte utrolig godt og lutefisken var fast og fin i kjøttet.

IMG_20151109_111459
GLEA
 kommer i vakumpakker og fisken kan fryses ned dersom du ikke trenger hele pakken. Lutefisken får du kjøpt hos Son Brygge, men er kun i begrenset parti så vær rask med bestilling eller innkjøp.

IMG_20151111_125422
Personlig synes jeg sennepspulveret har en litt bitter smak så jeg prøvde å lage sennepssmør, men uten hell. Både med sennepspulver, sennepsfrø og ferdig sennep. Det ble helt OK, men ikke bra nok til å blogge 😉 Hvis du har en god oppskrift på sennepsmør blir jeg glad for tips.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s