Vaktelegg fra Nordre Kaabbel Gård

Vaktelegg er i mine øyne ikke ment å være et alternativ til vanlige gårdsegg til daglig bruk, selv om de kan erstatte og brukes som vanlig egg, men som et eksotisk alternativ når du vil dra ut esset av ermet. Det går minst 5 vaktelegg på størrelsen av et vanlig egg. 8 med de store gårdseggene jeg selger i Gårdsutsalget. En omelett vil kreve ca 20 vaktelegg. De er bittesmå, veldig skjøre og litt fyldige på smak. Jeg vil derfor si at disse vakre og velsmakende eggene er perfekte til de mer eksklusive måltidene. Som en forrett eller det lille ekstra i en rett. Prikken over i’en. De er så flotte at det er skikkelig stas å lage og servere de. Kok de, stek de eller server de rå. Enten alene eller som tilbehør til kjøtt og fisk. Jeg henter vaktelegg rett fra bonden på Nordre Kaabbel Gård. Reidar Kaabbel er naboen min og jeg passerer både jakttårnet, bikubene hans, spælsauen på enga, låven og hønsehuset på vei til hovedhuset. Reidar er ordfører i Våler og primus motor for å fremme kommunen sin som «ville vakre Våler». Det gjør han til fingerspissen. Blomsterenger i duvende kurver ned mot Hobølelva, saueinngjerdinger som ligner nasjonalromantiske dyrehager, gressplener og blomsterbedd som er trimmet på milimeteren. På Nordre Kaabbel Gård er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Rett og slett en utrolig velholdt og flott gård med en serviceinnstilt bonde som jobber utrettelig for å gi sambygdingene tilgang på kortreiste råvarer og innblikk i en landbrukshistorisk arv. Lurer på om Vålerfolket vet å sette pris på det. Jeg gjør det!

Slik tilbereder du vaktelegg på 2.5 minutt:

Vaktelegg er veldig skjøre så tenk gjerne at du trenger ett par ekstra når du skal gå til innkjøp av festmåltidet. La eggene hvile litt i romtemperatur før du koker de. Vaktelegg er litt mykere i skallet så ta på silkehandskene hvis du skal skrelle de. Du får kjøpt pakker med bittesmå plastskjeer i sølvfarge hos Staples som er perfekte til vaktelegg.

Kok eggene i 2 minutter og 30 sekunder. Ha de rett over i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Målet er å få en smilende plomme. Altså ikke helt hardkokt. Ønsker du hardkokt bare dropper du å ha de i kaldt vann.

Server vaktelegg som tilbehør til en middag eller som egen forrett. Her får du 3 superenkle alternative serveringsmåter på forretter:

1: Hvis du vil servere og lage noe fancy på tur er denne varianten å anbefale. Naturens accessoirer er perfekte å bruke i presentasjonen. Kok, avkjøl og kakk toppen av egget og server på en seng av mose med rogn eller kaviar til. Bruk kongler, blomster, einebær etc som pynt. Fenalår fra Urstad Gård passer perfekt til vaktelegg, men som du ser ble fenalår servert på knekkebrød med tyttebærrøre og spirer denne gangen.

2: Server kokt vaktelegg på en seng av knust is med reddikspirer til. Her er det perfekt å ha røkt laks, sushi, sild eller skalldyr til.

3: Kokt vaktelegg festes med majones på knekkebrød med rogn til. Litt kruspersille, kvernet pepper og flaksalt gir retten et ekstra piff, men rogn er strengt tatt salt nok i seg selv.

Skoleelever fra Våler har tatt turen ut for å gå langs Hobølelva på Nordre Kaabbel Gård. Bildet er lånt av Reidar.

Snikgjest møter på Rygge Storsenters utemarked lørdag 22.juni med vaktelegg, honning og saueskinn fra Nordre Kaabbel Gård.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s