Coq au vin

IMG_20151121_095230
Det høres fancy ut og det smaker fancy, men egentlig er dette en super enkel langtidskokt hønsegryte. Litt fancy er den selvfølgelig fordi den er kokt i rødvin, men dette er egentlig bare skikkelig deilig fransk husmannskost. Alt du trenger å gjøre er å dele opp ingrediensene og legge de i gryta. Denne fantastiske gryten lager seg nesten selv.

Slik lager du en himmelsk hønsegryte på fransk vis til 4 personer:

1 hel landkylling eller høne på ca 1,5 kg
40 g smør
3 ss olje
250 g bacon
1 nett sjalottløk
5 hvitløksfedd
15 aromasopp
4 gulrøtter
1 flaske rødvin (opprinnelig fra Burgund)
Salt, pepper, rosmarin, timian
2 laurbærblader

Poteter, potetmos eller pommes frites

Sett på ovn, 150-175 grader.
Del den hele kyllingen/hønen i 8-10 mindre biter. Krydre bitene med salt, pepper og rosmarin eller annet provence krydder og la det stå i kjøleskapet mens du kutter opp grønnsakene.

Skjær opp en pakke med bacon i tynne strimler.  Sjalottløken deles i store biter, 2-3 biter per løk. Skrell gulrøttene og kutt i litt store biter. Soppen deles i 2 og hvitløksfeddene grovhakkes.

IMG_20151121_095309
Smelt smør  i en ildfast gryte og ha i en dæsj med olje. Brun kyllingen i to omganger (blir for lite plass til alt på en gang) og legg til side. I samme gryte (ikke rengjør) freser du løk og bacon. Legg i kyllingen. Ha i 5-6 grovt hakket hvitløksfedd.
Tilsett mer fransk krydder som rosmarin, ett par laurbærblader, timian eller provence krydder. Hell i rødvin så det dekker ingrediensene. Opprinnelig skal det være en fransk Burgund, men det går fint med annen rødvin også.
Legg på lokket og sett i ovnen.

IMG_20151121_095358
Etter 1.5 time legger du i sopp og gulrøtter og setter gryta tilbake i ovnen i 30 minutter.
Nå er det på tide å lage potetmos eller koke poteter og dekke bordet. Helt på slutten kan du ga ha i litt mel for å jevne sausen, men du behøver ikke. Coq Au Vin skal stå i ovnen ca 2 timer på 175 grader.

IMG_20151121_095541
Hvis du har en slik flott jerngryte fra Le Creuset (ønsker meg til jul – hører du Nissen!!?) setter du gryta på bordet og lar gjestene forsyne seg selv. Denne gryten ble servert med en fløyelsmyk potetmos og et godt glass rødt. Det er lov til å kose seg så ofte man kan 😉

Håper det vil smake!

Takk til kompis Anders for deilig mat og flott oppskrift.

 

 

 

 

Reklame

2 kommentarer om “Coq au vin

  1. Å Himmel! Kan nesten ikke vente, nå står den i ovnen å godgjør seg… Heiv meg rundt og hadde flax med å kjøpe en nesten ubrukt le cruset gryte på finn.no for 1/3 av prisen, lykke! Ps.Tror nok nissen tenker på deg… 😉

    1. Skjønner at du gleder deg og med god grunn 😃 lukter deilig hos deg nå da 😉 finn.no ja.. så smart! Bra tips 😃 spørs om jeg har vært snill nok…
      Kos deg med deilig Coq au vim 😃

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s