Gresskargryte

screenshot_20161011-151031Mulah kudueah er en kjøttgryte med gresskar, løk og tomat som regnes for å være Sør Sudans nasjonalrett. Norsk gresskar hører høsten til,  men dyrkes hele året i andre deler av verden.  Akkurat nå er gresskaret saftig og smakfullt. Denne gryten var veldig enkel å lage med få og gode ingredienser. Siden vi er inne i lammekjøttets høytid valgte jeg å bruke lammekjøtt, men du kan bruke oksekjøtt eller kylling om du vil. Som andre gryter smakte den enda bedre på dag 2. Dette er en gryte å bli glad i som også kan pimpes opp med andre smakfulle grønnsaker og krydder, men mulah kudueah er virkelig verdt å lage.

Slik lager du en smakfull Sudansk høstgryte med gresskar og lam til 4 personer:

 

1 kg lammekjøtt
400 gram gresskar
3 gule løk
1 boks tomater
3 dl vann
Salt
Pepper
Chili (kan droppes)

Ris
Persille

screenshot_20161010-094603Gresskar er en tradisjonell og mye brukt råvare i det afrikanske kjøkken. Det bugner av gresskar i butikkene nå grunnet halloween, men selges i ulike varianter hos innvandrerbutikker som Moss Frukt og Grønt hele året.

Start med å finhakke løken. Jeg brukte en kjøkkenmaskin med blader til å gjøre jobben. Da var det unnagjort på 1 minutt. Varm litt olje i en stor gryte og stek løken på middels varme til den er gyllen. Del kjøttet i biter og brun i gryta sammen med løken. Nå er det også et fint tidspunkt å koke opp vannet på vannkokeren. Jeg tok ut 2/3 av løken mens jeg brunet kjøttet. Etter bruning har du løken tilbake.
Hell i en boks hakkede tomater og bland inn. Tilfør den kokte væsken og la kjøttet småkoke til det er mørt. Mitt kjøtt trengte en time. Jo lenger det koker jo mørere blir kjøttet.
Jeg hadde også 1/3 av gresskaret oppi under koking av kjøttet. Det gir litt fylde til suppa. Resten av gresskaret tilsetter du de siste 20 minuttene av kokingen. Smak til med salt og pepper.

screenshot_20161010-231155Jeg synes personlig at det skulle vært litt mer krydder i gryten. Gryten er god på smak, men personlig manglet jeg den siste piffen. Fersk chili, cumin og curry  brukes i mange av de afrikanske rettene, spesielt i sauser og gryter. Garam Masala er afrikanernes all round-krydder, slik salt og pepper er det for oss nordmenn. Mitt valg falt på chili. Chili gir en ekstra edge uten å ta vekk noe av den autentiske smaken.

screenshot_20161010-231304Mulah kudeah må gjerne serveres sammen med ris og litt finhakket persille og gresskarkjerner over. Jeg hadde også oppi noen smakfulle cherrytomater de siste 2 minuttene av koketiden.

 

blibossbarer
Bli med på verdens største dugnad og meld deg som bøssebærer HER.

best-fresh-foods-jubileum-copy2Råvarene til denne oppskriften er sponset av Best Fresh Food (Moss Frukt og Grønt), kjøttet er sponset av meg  og er en del av Snikgjest sitt bidrag til Tv-aksjonen 2016.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s