Casamiento

screenshot_20161012-150155I Mellom- Amerika kalles denne retten for Galla pinto og er som nasjonalrett å regne. Galla betyr «flekkete hane» på spansk og  kommer av at de svarte bønnene farger risen. I El Salvador heter denne retten casamiento og går under navnet «ekteskap». Jeg har ikke tenkt å spekulere i hvem de mener er den sorte bønnen som farger retten og hvem som er risen som holder den sammen.. poenget er at dette er en fantastisk sunn og god rett som er veldig enkel å lage. Casamiento er overraskende frisk i smaken med tomatsalsa, lime og frisk koriander. Den har i tillegg et mykt og harmonisk krydderslør i bånn av ristede kumminfrø. Server med speilegg eller eggerøre. Med dagens høye skilsmisserate er det fantastisk å se hvordan ekteskapet med ris og bønner komplimenterer hverandre fullstendig. Snikgjest falt veldig for denne retten og skal garantert lage den igjen.

Slik vier du svarte bønner og ris i et deilig eksteskap fra El Salvador:

 

2 dl villris
1 boks svarte bønner
2 ss olivenolje
1.5 ts kumminfrø
2 hvitløksfedd
1 ts korianderpulver
2 store tomater
1 rød chili
1 jalapeno
1 lime
1 neve frisk koriander
Salt
Pepper

Egg/speillegg/eggerøre

Start med å vaske risen. Velg en villris som inneholder mer fiber og har en grovere konsistens. Risen skal kokes al dente og ha litt tyggemotstand. Kok etter anvisning på pakken, ca 25 minutter.

Mens risen koker finhakker du hvitløken og skyller bønnene i et dørslag.
Lag tomatsalsa ved å skjære tomatene i passe biter og chilien i strimler. Ha de over i en skål sammen med grovhakket koriander, litt salt, pepper og olivenolje. Press limesaften over og bland godt.

Rist kumminfrøene i en panne på middels varme i ca ett minutt. Tilfør litt olivenolje,  hvitløk og malt koriander. La dette surre ett par minutter før du har i bønnene. Bønnene trenger ca 5 minutter i pannen for å bli sprø. Ha risen over sammen med bønnene og bland godt. Tomatsalsaen vendes inn rett før servering.

 

screenshot_20161012-115040Finhakk gjerne litt frisk koriander og strø over. Serveres med speilegg eller eggerøre til.
Dette var virkelig et spennende måltid å bli kjent med. Ris og bønner passer perfekt sammen. I tillegg er det myke krydder og frisk salsa.

 

blibossbarer
Bli med på verdens største dugnad og meld deg som bøssebærer HER.
best-fresh-foods-jubileum-copy2Råvarene til denne oppskriften er sponset av Best Fresh Food (Moss Frukt og grønt) og er en del av Snikgjest sitt bidrag til Tv-aksjonen 2016.

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s