Langtidskokt gryte

screenshot_20161031-090753Dette er en hvilken som helst gryte som smaker fantastisk godt!! Den er laget på deilige og sunne råvarer. Den gjør seg nesten selv og er superenkel å lage. Uansett hva du har oppi gryta av kjøtt og grønnsaker er fremgangsmåten den samme. Du bruner kjøttet og lar det koke seg  mørt i kraft ganske lenge. Når kjøttet begynner å bli mørt har du oppi grønnsakene og koker videre. Helt på slutten avrunder du med fløte og smakstilsetning. Disse grytene rommer mye og metter mange. Ofte er de best dagen derpå. Min gryte ble laget på bål i Vansjø av vanvittig flott oksehøyrygg fra Ertnes, sjalottløk, bacon, sopp, gulrøtter, hjemmelaget hønsebuljong, soppsoya, persille, fløte, salt og pepper. Det må være den beste gryta jeg noen gang har smakt!

Slik går du frem for å lage eventyrlige gryter på tur eller hjemme:

Oksehørygg

Hvitløksfedd

Sjalottløk

Smør

Flesk i terninger

Aromasopp (kantarell, sjampinjong)

Kraft

Gulrot

Purre

Persille

(Sopp)soya

Fløte

Salt

Pepper

screenshot_20161031-091205Du lurer kanskje på hvor mye!? Samma det! Ta så mye eller lite du ønsker. Det eneste som er viktig er at det er nok kraft til å koke kjøttet lenge.

screenshot_20161031-091116Skjær kjøttet i biter. Salte og pepre godt på begge sider.

screenshot_20161031-090940Smelt smøret i jerngryta og hiv oppi hele hvitløksfedd. La det surre ett par minutter før du har oppi kjøttet.

screenshot_20161031-091017Jerngryta skal være veldig varm! Rør rundt ofte slik at alt kjøttet blir brunet på alle sider. Tilsett det ternede flesket eller baconet og vend om ofte.

screenshot_20161031-090705Tilsett sjalottløk og sopp. Stek videre ett par minutter før du har oppi litt soppsoya, soya eller rødvinseddik. Dette er smaksforterskere. Husk at du har oppi kraft nok til at det dekker alle råvarene, og litt til. Her kan du eventuelt også ha oppi bokstomater og tomatpurè.  La det koke under lokk i minst 1 time. Ønsker du krydret gryte kan du ha oppi hele krydder som kanelstang, stjerneanis, nellikspiker, kardemommefrø og friske urter. Når kjøttet begynner å bli mørt tilsetter du grønnsaker som gulrot, sellerirot, kålrot, pastinakk, poteter, purre etc kuttet i biter. Kok videre i 25 minutter.

screenshot_20161031-090859Helt på slutten tilsettes fløte for tykning eller avrunding av smak. Bruker du viltkjøtt er det godt å ha litt brunost og akevittgelé i gryta. Server ris eller poteter til og gjerne noe friskt som tyttebærsyltetøy.

Dette var et himmelsk nydelig måltid som mettet i flere dager. Det hjalp jo litt ekstra på at det ble laget på bål i vakre Vansjø. Maten smaker tross alt best ute!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s