Pæresalat med spekeskinke, blåskimmelost, blåbær og nøtter

20190109_085344

Snikgjest har ikke bare «pop up store». Hun popper også opp på Grete Roede kurs i Moss innimellom for å tipse om enkel, sunn og smakfull matlaging. Denne superfriske salaten er et resultat av det. Jeg har nemlig ikke kokemuligheter på disse kursene og må derfor lage noe som ikke må stekes eller varmes. På slike kurs forteller jeg om mine 10 sunneste råvarer (blåbær, olivenolje og nøtter er 3 av de) og jeg tipser om hvordan du kan piffe opp maten på enkelt vis. Å bruke frukt i salat gir mye sunn sødme. Eple, pære, mango, ananas, melon etc er strålende å bruke. Eple å pære blir fort brune når du skjærer de i biter, men ikke hvis du har sitronsaft over. Min superdigge og enkle dressing inneholder sitron/limesaft, honning, eddik, salt, pepper, urter og olje. Rist sammen i et glass med lokk eller bruk stavmikseren. Så legger du den skivede pæren i dressingen slik at frukten ikke blir brun mens du kutter salat og legger opp på tallerken. Liker du ikke blåskimmelost kan du bruke brie, og spekeskinken kan byttes ut med kokt skinke eller roastbiff i skiver. Topp med nøtter og bær, og hell godt over med den utrolig gode dressingen. Denne utrolig gode salaten lager du på max 15 minutter.

Slik gjør du:

 

Oppskrift til 1 person:

6 skiver Stranda

1 pære

1/2 hjertesalat

1 neve blåbær

1/2 neve nøtter (hasselnøtter, mandler, pekan, pinjekjerner)

3 skiver blåskimmelost

 

Urtedressing:

0.5 dl olivenolje (avokado, raps- eller linfrøolje)

1/2 sitron eller lime (saften)

1 toppa ts honning (lokal/kortreist)

1 ss hvitvinseddik (eplecidereddik)

1 neve friske urter (persille, timian, oregano, basilikum, mynte)

1/2 ts maldonsalt

1/2 ts kvernet pepper

 

Start med å lage dressingen. Ha alt i stavmikserbeholderen og kjør glatt. Rist eventuelt sammen i et lite glass og ha over i en bolle som også har plass til pærebåtene.

Vask pæren og skjær i båter eller skiver. Legg pæren i dressingen slik at all pæren dekkes av dressing.

 

20190109_085317

Så skjærer du hjertesalat i ganske store biter og legger på tallerken eller salatbolle. Fordel strandaskinken oppå salaten. Skjær blåskimmelosten i tynne skiver og legg på. Fordel pærebåtene rundt om på salaten. Topp med nøtter og blåbær. Avslutt med å ha rikelig med dressing over det hele. Du kan også servere godt brød til.

 

Dressingen er supersunn fordi kroppen din får i seg så mye av det den trenger. Kaldpresset olivenolje smører tarm, gir viktig energi til hjernen, forebygger hjerte- og karsykdommer og de fettløselige og essensielle (livsviktige) vitaminene trenger fett for å bli tatt opp i kroppen. Salat skal derfor ALLTID spises med litt sunt fett. Eddik er med på å gi kroppen din riktig pH. pH-verdien helt ned på cellenivå avgjør hvor frisk kroppen din er. Feil pH kan føre til omdanning av kreftceller. Sitron inneholder C- vitamin, antioksidant og virker antiflammatorisk/betennelsesdempende. Kjøper du rå lokal honning får du i deg immunstyrkende stoffer. Honning inneholder spor av pollen, noe som over tid kan øke toleransen mot nettopp pollenallergi. 1 ts rå honning om dagen er nok. Bruker du honning i varm te bør du vite at over 45 grader forsvinner helsegevinsten. Kokende vann har en temperatur på 100 grader så vent en stund med å ta honningen i te’en.

 

20190109_085331Den eneste grunnen du egentlig trenger for å lage denne salaten er at du uten særlig anstrengelse kan nyte et utrolig smakfullt måltid. Dette er perfekt å lage til neste vennelunch.

Vel bekomme!

 

HER er forøvrig link til tips og triks jeg deler på Grete Roede

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s