Sunne og smakfulle havrekjeks

Her har du sunne og smakfulle havrekjeks som du lager raskt og enkelt. Disse ble med på tur i Vansjø og passet veldig godt til spekemat og blåskimmelost, men de er like gode til brunost. Jeg digger denne oppskriften fordi den har både havregryn og speltmel i seg. 2 råvarer jeg prøver å bruke mer av om dagen fordi det er sunnere, inneholder mer fiber og mindre karbohydrater, og har derfor lavere påvirkning på blodsukkeret enn hvetemel. Når blodsukkeret er for høyt eller for lavt omdannes ikke karbohydrater til energi, men lagres som fett. Kroppen produserer karbohydrater selv, så strengt tatt trenger man ikke å spise så mye av de. Havrekjeksen har et hint av kanelsmak, men du kan også tilsette vanilje og kardemomme. Kanel har også en gunstig effekt på blodsukkeret. Denne oppskriften er så straight forward at har du bakt den ett par ganger kan du bake den i blinde resten av livet. Bruker du ‘Den Sorte Havre’ fra Våler blir kjeksen din enda sunnere og mer smakfull. Svarthavre er et gammelt urkorn som inneholder mer av det sunne fettet, 15 % mindre karbohydrat en vanlig havre og har en mild nøtteaktig smak. Ingen tid å miste! Start å bak.

Slik lager du sunne og smakfulle havrekjeks:

Ca 35 havrekjeks

2 dl laktosefri lettmelk (alle typer melk funker)

5 dl lettkokte havregryn fra Den Sorte Havre

125 g smeltet smør (ikke melange eller margarin som er et substitutt for smør)

1 ts bakepulver

1 ts maldonsalt

1 ts sukrin, stevia eller rårør sukker

1 ts kanel

2 dl finmalt spelt gjerne økologisk fra Norsk Urkorn

Sett stekeovnen på 200 grader.

Kok opp 2 dl melk og skru av plata. Ha i havregryn og la det svelle uten lokk. Smelt smør og rør inn i havregrynene. Bland inn resten av de tørre ingrediensene og kna til en jevn deig. Kjevle ut på benken til en 0.5 cm tykk leiv. Trykk ut havrekjeks med et lite glass og legg på et stekebrett dekket med bakepapir. Stekes midt i ovnen i ca 12-15 minutter.

Avkjøl på rist og oppbevar tørt i boks.

 

Disse deilige kjeksene fikk være med på tur i Vansjø og passet perfekt til spekemat og blåskimmelost. Du får kjøpt både svarthavre, speltmel og spekemat hos Snikgjest Gårdsutsalg på Lokalmatsenteret, Dilling. Alle varene er fra Østfold! Kom og smak på Østfold.

2 kommentarer om “Sunne og smakfulle havrekjeks

  1. Hei!

    Eg tykkjer det var så spanande det du skreiv om karbohydrater. Kan du fortelle kvar du fann den informasjonen.?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s