Langpannebrød på spelt

«Du bare hiver sammen ingrediensene, elter litt med henda, lar stå på kjøkkenbenken over natta, velter den ut i en langpanne på morran, etterhever 1 time og steker til slutt i en halvtime i ovnen», sa Anita kjekt. Og så sa hun at «Det blir alltid bra. Hver eneste gang!». Jøsses, det var da ille enkelt tenkte jeg og kjøpte med meg speltmel hjem. Likevel ble det ikke jeg som bare heiv sammen dette langpannebrød heller, det ble tenåringen. En god sjef kan delegere! Med en 17-åring i sterk vekst blir det ekstra viktig å ha sunne og næringsrike råvarer til rådighet i huset. At han i tillegg er toppidrettsutøver og trener bortimot 10 økter i uka forsterker bare behovet for max uttelling på næringsinnhold. Spelt fra Norsk Urkorn er økologisk urkorn kjent for sin gode smak og høye næringsverdi. Malt på steinkvern bevares næringsinnhold og smakskvalitet. Og det var som Anita sa, «enkelt å få til et perfekt resultat».

Slik lager du perfekt langpannebrød på spelt:

1 kg spelt (fint og/eller grovt)

8 dl kaldt vann

1/2 ts gjær

1 ss honning

1 ts salt

Olje og krydder (frø/kjerner) til topping

Ha alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Rør honning ut i litt lunkent vann eller bruk flytende. Lynghonning passer perfekt i smak til spelt, men all honning funker. Har du ikke honning bruker du en spiseskje rørsukker. Rør inn kaldt vann og honning i deigen. Se an vannmengden. Mengden vann du trenger for å få en jevn og fin deig varierer med type melsort, melets alder og hvordan melet er oppbevart. Mel skal oppbevares «kaldt», mørkt og tørt. Det er lett å glemme at mel en gang i tiden har vært en plante som har stått ute på jordet i all slags vær og vind og trukket til seg næring fra jorda. Selv om kornet kvernes til et jevnt og fint mel kan vanninnholdet i melet variere.

Elt deigen forsiktig med hendene i noen få minutter. Urkorn tåler ikke hard og rask elting på bakemaskin, da mister den sine heveegenskaper. Deigen kan være litt klissete. Legg på lokk eller dekk med plast og sett på kjøkkenbenken til heving natten over. 8 timer er perfekt hevetid.

Etter 8 timer velver du deigen over i en langpanne med bakepapir. Dekk med plast og sett til etterheving i 1 time.

Sett ovnen på 180 grader.

Når deigen er ferdig etterhevet smakssetter jeg brødet med hvitløksolje og krydder. Jeg blandet sammen litt økologiske rapsolje fra RO med 2 ts «spansk fest» fra Fru Timian. Trykk fingrene lett ned i deigen som du gjør når du lager foccacia og hell over olje/krydder. Bruk gjerne løksalt, persilleblanding eller provencekrydder, alt etter smak og behag. Du kan også pynte med korn og frø.

Stekes midt i ovnen i 30 minutter på 180 grader. Avkjøl på rist.

Tusen takk til Anita for oppskrift. Hun og mannen tok turen helt fra Fredrikstad for å handle Norsk Urkorn hos Snikgjest Gårdsutsalg.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s