Ølbraiserte lammeskanker

Det blir stadig mer vanlig å bruke øl i matlaging. Spesielt de mørkere sortene. Ølbraisert betyr å brune kjøttet før man langtidssteker det i øl. Man kan steke i ovnen, koke på plata eller over åpen flamme. Poenget er at kjøttet skal få tid til å bli mørt og trekke til seg den gode smaken fra ølet. Lammekjøtt passer godt sammen med de litt mer sødmefylte og lyse øltypene som Pils, Bayer og Pale Ale. Lammeskanker er den nederste delen på lammelåret som etter litt koking blir det møreste og mest smakfulle lammekjøttet du kan tenke deg. Snikgjest kjøper høyfjellslam av ypperste kvalitet fra Moahaugen Gard i Valdres. Dyra får dyra gå på sommerbeite i området rundt Skaget på 900 til 1200 moh. Dette setter sitt særpreg på det møre lammekjøttet.
Brun lammeskankene sammen med løk og hvitløk før du heller opp i bayer eller annen sødmefylt øl. Lammeskankene skal så koke til kjøttet løsner fra beinet. På slutten tilsetter du bokstomater, paprika, tomatpurè og fungi (soppsoya). Serveres med en kladd ekte gårdsrømme fra Dølahushaugen, finhakket persille og gjerne kokte poteter. Vi lagde ølbraiserte lammeskanker over bålpanna på hytta og serverte med brød og smør til. Masse smak og lettvint. Du bruner kjøttet, kutter grønnsaker og lar det hele stå og koke lenge. Ikke noe hokus pokus og likevel deilig resultat.

Slik lager du ølbraiserte lammeskanker:

1 stor lammeskank eller 2 små lammeskanker per person
Krydre med «Spansk fest» og «Kanellatte»
6 ss RO hvitløksolje
4 hvitløksfedd
1 gul løk
2 bokser Pale Ale, Pils eller Bayer (jeg brukte 1 Pale Ale og 1 Bayer)
1 buljongterning av høne eller kjøtt
1 bokstomat
1/2 boks tomatpurè
1 stor rød paprika
3 ss fungi

Varm 3 ss hvitløksolje i pannen.
Krydre lammeskankene.

Brun lammeskankene på alle sider. Gjerne kun 2 om gangen. Ta ut av pannen. Varm på nytt 3 ss hvitløksolje og ha oppi hvitløk og løk i biter. Fres lett før du legger oppi skankene igjen.

Hell på nok øl slik at det dekker skankene. Ønsker du ekstra kraft i sausen tilsetter du en buljongterning.

Legg på lokk og la koke i ett par timer til du ser at kjøttet slipper beinet. Tilsett bokstomater, tomatpurè og paprika i biter. La det hele koke i ytterligere 30 minutter. Rett før servering smaker du til med fungi. Bayer er ganske sødmefylt øl så du trenger en del fungi/soppsoya for å få den rette smaken.

Server skankene med en kladd rømme fra Dølahushaugen og finhakket persille.

Snikgjest ❤ Lokalmat på Dilling selger lammekjøtt fra Moahaugen Gard, krydder fra Fru Timian, Fungi, rømme og smør fra Dølahushaugen og hvitløksolje. Åpningstidene er onsdag, torsdag og fredag kl 11-18 og lørdag kl 11-16.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s