Poteter med pors og sellerirot bakt i bålpanna

 

Visste du at du hvis du ferdes i Østfolds myrområder så mest sannsynlig labber rundt i urtehagen? Den grønne busken PORS vokser i myr og på andre våte steder og har i Nord-Europa vært en velkjent nytteplante som har vært brukt til både kulinariske og medisinske formål i århundrer. På varme sommerdager kan du lukte den aromatiske busken pors. Nå om dagen er den dessverre blitt litt glemt, og jeg skal være ærlig å innrømme at jeg ikke engang hadde hørt om den før min kjentmann fortalte meg om den. Så sagt og så gjort! Porsen måtte testes med det samme og den ble brukt til å smaksette kokte poteter og sellerirot bakt i bålpanna. Porsens aromatiske smak passer nok til det aller meste, men må brukes i små doser. Du kan nemlig få hodepine og ubehag ved overforbruk. Gravide skal ikke innta den da den kan være abortfremmende. Pors er altså ikke å spøke med, men veldig god i små mengder. Disse potetene ble servert på fisketur i Vestfjella sammen med elgfilet skutt på høyden bak hytta. Vi regelrett satt på rompa og plukket urten, som ble finhakket og drysset over potetene etter en runde hvitløksolje fra Degernes og ramsløksaltet til Fru Timian i Rakkestad. Som forøvrig begge kun er en svipptur unna. Ureist mat altså!

Her får du serveringsforslag til poteter med pors og tips om hvordan du baker sellerirot i bålpanna:

 

1 stk hel sellerirot

Kokte poteter

Hvitløksolje fra RO

Ramsløksalt Fru Timian

Revet sitronskall og sitronsaft

Revet cheddar fra Thorbjørnrud

PORS – en liten neve finhakket

Elg indrefilet

 

Legg sellerirota rett på brennende kull UTEN å vaske eller skrelle den. Sellerirota trenger ca 30-40 minutter på å bli gjennomvarm. Snu den ofte.

 

Før servering skjærer du bort det brente skallet og heller over litt sitronsaft og hvitløksolje.

 

Kok poteter og hell av vannet.

 

Hell på økologisk rapsolje med hvitløksmak. Riv over sitronskall. Strø ramsløksalt og finhakket pors over. Til slutt river du litt cheddar på toppen og blander det lett sammen.

 

Krydre elgfilet eller annet kjøtt etter eget ønske og sleng den på grillen.

 

La kjøttet hvile før du deler det opp. PS: dette blogginnlegget handler egentlig ikke om å grille den perfekte elgfileten, men om pors poteter og bakt sellerirot.

 

Kom deg ut på tur og sank aromatisk pors i vakre naturomgivelser. Nyt et friskt og deilig sommermåltid med kortreiste urter og råvarer.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s