Helstekt ishavsrøye med brunrissalat

Screenshot_2016-01-18-16-01-13-1Ishavsrøye er en utrolig flott laksefisk som smaker mildt og fint. Ishavsrøya har et fast og saftig fiskekjøtt og er jevn i tykkelsen noe som gjør at den er glimrende å steke hel og er lett og lykkes med. Her har jeg stekt den med en urteolje av tørket timian,  salt, rosè- og grønnpepper. Urteoljen sammen med balsamico og limesaft blir også til en frisk vinagrette som jeg rører inn i en deilig salat av brun ris og agurk, rødløk, grønnpaprika, reddik og tørket tranebær i små biter.
Dette er en meget sunn og smakfull fiskemiddag som er enkel å tilberede og kan like gjerne lages på en hverdag som til fest.

Slik lager du ishavsrøye med brunrissalat til minst 4 personer:
1 hel ishavsrøye 

Urteolje:
0,5 dl olivenolje
2 ss tørket timian
1 ss hele rosèpepper
1 ss hele grønn pepper
Grov salt

1 lime i skiver

Brunrissalat:
2 dl brun ris
5 dl vann
Urteolje
1/2 lime
1 ss balsamico
1 agurk
1 rødløk
1 grønn paprika
4 vårløk
1 neve tørket tranebær

 

Screenshot_2016-01-18-16-04-27-1Sett ovnen på 180 grader.
Bland sammen urteoljen. Bruk gjerne en god olivenolje som holder høy temperatur. En eller annen gang har noen fortalt oss at olivenolje ikke egner seg til steking.. vel, det er feil! Hva tror du de gjør nedover i Middelhavet? Høykvalitets extra virgin olivenolje tåler 220 grader. Denne fisken skal stekes på 180 grader og er derfor langt innafor.
Ha hel pepper i en morter og knus de grovt. Bland olje, timian og pepper sammen.
Skjær snitt i skinnet på fisken slik at urtene skal kunne trekke litt ned i fiskekjøttet.
Smør ishavrøyen med urteoljen og strø salt og gjerne litt ekstra pepper over. Vend fisken rundt og gjenta på andre siden. Ha også litt urteolje inne i buken sammen med skiver av lime eller sitron.

Screenshot_2016-01-18-16-10-21-1Stekes midt i ovnen på 180 grader i 25-30 minutter avhengig av størrelsen.

Screenshot_2016-01-18-15-54-15-1Mens fisken er i ovnen koker du brun ris etter anvisning på pakken. Brun ris trenger lenger koketid enn vanlig ris, men den kan godt ha litt tyggemotstand.
Skjær agurk, løk, grønn paprika, reddik, tørkede tranebær og vårløk i små biter. Bland inn 1 spiseskje balsamico og saften fra en halv lime i resten av urteoljen slik at du får en vinagrette. Hell denne over grønnsakene. Når risen er ferdigkokt rører du den inn i salaten.

Screenshot_2016-01-18-15-56-12-1Fjern skinnet fra ishavsrøyen og løft et godt stykke fra benet. Det er svært lite urter og krydder som klarer å trenge igjennom et fiskeskinn. Jeg undres på om det er noe i det hele tatt. Det ser lekkert ut på bilder, men.. Skjærer du snitt i fisken vil urtene garantert sette smak på kjøttet. Fisk blir ikke like tørt som hvis du hadde gjort det samme med kjøtt, hvor man da bryter opp muskelfibrene og væsken trekkes ut.
Server med brunrissalat og gjerne litt ekstra lime. Du kan godt ha litt rømme til også.

Den flotte ishavrøyen ble levert av Son Brygge. Brunrisen og urtene får du kjøpt på Middelhavets Delikatesser på Røed Gård. De har også en fantastisk olivenolje av høy kvalitet som smaker godt og tåler høy temperatur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s