Wok med laks, scampi, friske grønnsaker og smakfull sweet chili

Jeg skal innrømme at det blir litt for mange kjøttmiddager, men det betyr ikke at jeg ikke liker sjømat. Faktisk elsker jeg både fisk, skalldyr og annen sjømat, men noen ganger må man finne på nye måter å servere det på. Etter en lang ferie med mye grilling skrek kroppen etter friske smaker av chili, ingefær, sjømat og sprø grønnsaker i sterke farger på sommerens varmeste dag. Det ble derfor en wok med laks, scampi og grønnsaker i sweet chili saus ute på bålpanna, men du kan lage den i stekepanna hjemme. Wok er en enkel og rask måte å bråvarme både grønnsaker og fisk. Perfekt måltid på dager man ikke har tid til å bruke mye tid på kjøkkenet. Det eneste du trenger å gjøre er å ha fokus på at alle ingrediensene blir gjennomvarme nok og ikke overkokt. Enten kan du steke fisk/kjøtt i små biter først og la det hvile under lokk mens du woker grønnsakene eller du kan woke grønnsakene og la de hvile (uten lokk slik at de ikke blir overkokt) mens du steker kjøttet. Grønnsakene skal være sprø og friske! Et godt tips er derfor å tenke på hva som skal være utgangspunktet og basen for smaksettinga, og kutte opp dette først og la det surre i en god olje fra starten. Tips til smaksetting er hvitløk, løk, chili, ingefær og sitrongress (tas ut før servering). Videre må du ha oppi de grønnsakene som trenger lengst tid på å bli gjennomvarme som gulrot, andre rotgrønnsaker, brokkoli og blomkål. Du kan jo også regulere koketiden med å kutte grønnsakene i mindre biter. Grønnsakene som trenger minst tid som paprika, sukkererter, purre, vårløk, fenikkel, squash, tomat, sopp, minimais, bambusskudd, vannkastanje, spirer osv har du i på slutten. Fisk i små biter trenger veldig kort tid på å bli gjennomvarm og er derfor genialt å ha i en wok samtidig med grønnsakene. Ferdig kokt scampi skal kun varmes og kan has i på slutten med paprika og sukkerter. Som saus kan du bruke fungi, soya, teriyaki, sweet chili og oyster saus osv. Det er kun fantasien som stopper deg! Server woken med ris, perlespelt, byggkorn, quinoa eller nudler. Har du små hjelpere på kjøkkenet blir oppkuttingen både raskere og hyggeligere.

Slik lager du en utrolig smakfull wok med sjømat, friske grønnsaker og sweet chili:

 

500 g laksefilet
270 g ferdig kokt scampi
Rapsolje med hvitløk fra RO (eller 2 hvitløksfedd og vanlig rapsolje)
1 løk
1 rød chili
1 ss finhakket ingefær
2 gulrøtter
1 purre
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 neve sukkererter
1 liten flaske sweet chili saus med ingefær
Ris

 

Jeg starter med å kutte opp alle grønnsakene og fisken slik at det går radig med wokingen. Jeg kutter også opp i den rekkefølgen ingrediensene skal opp i woken på slik at jeg ikke begynner å rote når det ryker i panna.
Derfor finhakker jeg løk, ingefær og chili først. Jeg tåler ikke hvitløk i rå form og bruker derfor hvitløksoljen fra RO med essens av hvitløk som ikke fermenterer i magen. Tåler du hvitløk så er det lite som egentlig kan erstatte fersk hvitløk. Finkutt eventuelt 2 hvitløksfedd. Så skreller jeg gulrøtter og skjærer i passe fine skiver, snitter purren, paprikaen kutter jeg i passelige store biter og sukkerertene deler jeg i 2 eller 3.

 

Kjøper du laksefilet med skinn fjerner du skinnet og deler laksen i 4 x 4 cm terninger. Ferdig skrelt og kokt scampi trenger du ikke å gjøre noe med.

Sett på risen  slik at den er ferdig kokt når woken er klar. Jeg har problemer med magen om dagen og kan dessverre bare spise hvit ris. «Boil in bag» er en genial oppfinnelse som ALLTID gir perfekt resultat. Er du god på å koke ris kjøper du selvfølgelig ris i løsvekt og sparer masse penger og gjør det skikkelig. Hurtigris er ikke ris og derfor ikke lov å bruke. Neida, jeg tuller litt, men hurtigris gir ingen tyggemotstand og er litt lavmål. Jeg har en tendens til å få blaut ris og bruker derfor heller boil in bag.

 

Så starter wokingen ved å ha rapsolje i en middels varm og stor stekepannepanne. Tilsett chili, ingefær og løk. La dette surre bittelitt før du har i gulrøttene.

Surr videre et minutt før du har i laksen, paprikaen og purren. Surr videre noen få minutter og vend forsiktig rundt på fisken slik at det ikke bare blir mukkel. Til slutt har du oppi scampi og sukkererter. Samtidig heller du over sweet chili og vender det hele forsiktig inn.

Jeg valgte en sweet chili med ekstra ingefær som smakte helt himmelsk uten at det ble for sterkt.Så fort du ser at fisken fortsatt har en bitteliten rosa og rå midt tar du stekepanna vekk fra plata. Alle ingrediensen kokes/stekes videre i sin egen ettervarme så hvis du vil ha sprø grønnsaker må du fjerne woken litt før du tenker at ingrediensene er perfekt woket. Ikke legg på lokk! Legger du på lokk blir grønnsakene kokt i kondensen og faller sammen og blir blaute.

Topp gjerne med finhakket koriander og server på en seng av ris og med litt ekstra saus til topping. Wok er en enkel måte å gjøre suksess på kjøkkenet. Velg grønnsaker og andre ingredienser som alle liker.

Vi har spist fantastisk mye god mat i sommer, men denne friske og sunne woken er ett av de måltidene vi husker best.  Dette blir et fast middagsinnslag hos oss framover. Vel bekomme!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s