Grønnsaksrisotto med Västerbotten

Screenshot_20160828-192440Jeg trodde det var mye stress å lage risotto siden man skal spe på kraft til koking av risen gradvis.. men det er det ikke! Det er både enkelt å få et godt resultat og overraskende smakfullt. Risotto lages i disse dager i utallige varianter hjemme hos oss. Denne høstrisottoen er laget på kortreiste grønnsaker fra Guttas Gårdsbutikk og litt røkt flesk. Du kan bruke hvitvin i kraften eller bare hønsebuljong. Du får masse smak fra det røkte flesket, løk, hvitløk, persillerot, purre og revet Västerbotten ost (Sveriges svar på parmesan). Tenåringen i huset liker ikke sopp, men det kan jo fint serveres litt stekt sopp ved siden. Ønsker du en kjøttfri variant dropper du flesket og bytter ut hønsebuljongen med grønnsakbuljong.

Slik lager du en nydelig risotto med høstens smakfulle grønnsaker til 3-4 personer:

 

Screenshot_20160828-1920292 kopper risotto
1 asiatisk hvitløk (2 hvitløksfedd)
2 sjalottløk
1 persillerot
1/2 purre
150 g røkt sideflesk
Olivenolje/smør til steking
1.5 glass hvitvin
Ca 1-1.2 liter hønsebuljong (varm)
2 gulrøtter
1 glass erter
1 glass revet Västerbotten
1 neve finhakket persille
Salt
Pepper

Vask og skrell grønnsakene. Det holder å skrubbe gulrøttene.
Skjær hvitløk, sjalottløk, persillerot og sideflesk i små terninger.
Purren og gulrøttene skjæres i tynne skiver.

Screenshot_20160828-192307Ha litt olje og gjerne en kladd smør i en dyp stekepanne/sautepanne.
Tilsett hvitløk, løk, persillerot og halvparten av purren. La dette surre i pannen ett par minutter før du tilsetter baconet. Stek på middels varme til baconet begynner å bli gyllent. Hell i risottoen og rør rundt noen minutter til risfrøene er blitt hvite (transparente). Tilsett hvitvin og la det koke bort på middels varme før du begynner å spe gradvis med varm/lunken hønsebuljongen. Rør rundt stadig. Etter ca 15 minutter har du oppi erter og gulrøtter. Fortsett og spe på litt hønsebuljong gradvis i ca 10-15 minutter til. Når risottoen er al dente (litt tyggemotstand) rører du inn Västerbotten osten. Rør inn resten av den finsnittede purren og den finhakke persillen. Smak til med salt og grovkvernet pepper.

screenshot_2016-04-07-15-09-25-1Västerbotten er en utrolig smakfull og vellagret ost som minner veldig om parmesan. Du kan godt bruke parmesan i stedet, men anbefaler deg å prøve denne deilige svenske osten. Den er flott i gratenger, på pizza, i omeletter, på brødskiva, i sauser og til tapas. Ganske enkelt det meste!

Screenshot_20160821-095810Det var denne sopprisottoen som fikk meg hektet på risotto. Jeg spiser ikke hvetemel eller pasta om dagen og har derfor inngått et kjærlighetsforhold til risotto i stedet. Simpelthen elsker risotto i alle varianter.

 

Screenshot_20160823-204512Tenåringen i huset digget denne varianten av risotto med deilige høstgrønnsaker. Dette er altså en genial måte å få kidza til å spise mer grønnsaker.

 

 

 

 

 

 

Reklame

En kommentar om “Grønnsaksrisotto med Västerbotten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s