Gratinert squash


Jeg har tidligere blogget suppe laget på squash/zucchini som har overrasket meg med hvor mye smak denne grønnsaken egentlig har og hvilken god evne den har til å trekke til seg smak. Denne gratinerte squashen stekes i skiver sammen med en skikkelig deilig tomatsaus og en godt lagret cheddar. Tomatsausen lager du raskt ved å småkoke hvitløk, løk, chili, paprika, Mutti og basilikum i 5 minutter. Kjør den glatt med stavmikser og ha i en ildfast form. Skjær squashen i skiver og sett i tomatsausen. Riv over en skikkelig smakfull ost og gratiner i ovnen i 20 minutter. Cheddar er en vellagret fastost med mye smak som er perfekt å bruke i gratenger. Mitt valg av ost falt på «Cave aged cheddar» fra Somerset, England, som modnes i naturlige grotter. Ved å binde en klut på osten utvikles det muggflekker som en naturlig del av prosessen og gir den en litt blåskimmelaktig smak. Du kan bytte ut osten med mozzarella. Denne gratengen er perfekt hvis du ikke vil spise kjøtt eller den kan være tilbehør til koteletter og annet kjøtt.

Slik lager du enkelt et flott kjøttfritt måltid av squash med mye smak:

 

1 løk
1 rød chili
1 rød paprika
2 hvitløksfedd
1 boks Mutti
1 neve frisk basilikum
1 ts sukker
Maldonsalt
Grovkvernet pepper
Olivenolje

1-2 squash (1 stor squash holder til 2 personer)
100 g revet cheddar

Sett ovnen på 200 grader.
Skjær løk, hvitløk, chili og paprika i små biter og fres i litt olivenolje ett par minutter i en kjele. Tilsett Mutti tomater, grovhakket basilikum, salt, sukker og pepper. Syrligheten i tomatene kler litt sukker veldig godt. Du kan også tilføre litt bitterhet fra tomatpurè. Du også kjøre på med andre krydder som cayenne, spisskummen, gurkemeie, oregano osv. Når tomatene har fått et oppkok kjører du alt glatt med en stavmikser og heler over i en ildfast form.

Skjær squashen i ca 1.5 cm tykke skiver og sett i tomatblandingen. Her kan du også bruke aubergine, tynne potetskiver og søtpotetskiver, men husk at de ulike grønnsakene har ulik steketid så skjær de i ulik tykkelse slik at de blir ferdig samtidig. Hvis du steker squashen for lenge faller den helt sammen.


Riv osten over og stek midt i ovnen i 20 minutter. Når osten smelter renner den ned i tomatsausen og gir ekstra fylde til smaken. Jeg tok ut gratengen midtveis og strødde over litt ekstra cheddar. Bruker du mozzarella legger den seg som et sprøtt ostelokk på toppen. Fetaost og er også nydelig å smelte i.


Denne retten kan pimpes opp på mange måter. Du kan strø over bacon i terninger eller ha i stekt kjøttdeig eller middagspølse i skiver.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s