Snikgjest lammegryte

Hvordan lager man en himmelsk lammegryte uten mye jobb eller mange ingredienser?  I all blyghet svarer jeg «Snikgjest lammegryte». Lam er en av høstens beste råvarer og med litt tyrkisk krydderinspirasjon fra bloggeren Vidar Bergum og kortreist lam fra Urstad Gård som har gått ute og beitet i utvalgt kulturlandskap på Værne Kloster blir denne lammegryta himla bra! Lammet har en mild og fin smak, samt lite fett. Krydre lammekjøttet med kanellatte fra Mill & Mortar og spansk fest fra Fru Timian før du bruner det i gryta med hvitløksolje. Til slutt tilsetter du litt fungi, bokstomater, gulrøtter og purre og lar det småkoke under lokk i ett par timer. Gjerne ute over bålpanna mens du stabler ved og rydder inn hagemøbler. Med kvalitetsråvarer er det veldig enkelt å lage nydelig mat. Er du skeptisk til kanel i gryta? Ikke vær det! Grekerne gjør det i stifadoen også.

 

Slik lager du «Snikgjest lammegryte»:

 

Til ca 4 personer

1.2 kg fårekjøtt (fårikålkjøtt)

2 toppa ss kanellatte Mill & Mortar

2 toppa ss «spansk fest» Fru Timian

2 ss hvitløksolje

4 store gulrøtter

1 purre

2 bokstomater

1/2 boks kokende vann (bruk bokstomaten)

2 ss fungi

2 ss bringebæreddik

 

Krydre lammekjøttet godt med kanellatte og spansk fest på begge sider. Ikke vær redd for å bruke så mye kanel, det smaker nesten ikke kanel når gryta er ferdig. Det blir bare utrolig godt.

 

Varm hvitløksoljen i gryta og brune kjøttet på begge sider. Gjerne i 2 puljer. Ha oppi en god slump fungi. Fungi er soppsoya, eller smaksforsterker, laget på norsk sopp, skogsurter og rødvin. Tilsett bokstomater + en halv boks kokende vann. Skrell gulrøttene, skjær i store biter og legg oppå tomatene. Til slutt snittes purren i 1 cm skiver og legges på toppen. Ikke rør rundt i gryta!! Grønnsakene skal ikke kokes i stykker. De skal bare dampes på toppen.

 

Legg på lokk og la smakoke i halvannen til to timer. I hvertfall lenge nok til at kjøttet slepper beinet. Når lammegryta er ferdig kokt har du oppi bringebæreddik. Dette kan droppes, men for smakens skyld bør du gjøre det.

 

Du kan pimpe opp gryta med løk, hvitløk, poteter og andre grønnsaker. Du kan også ha oppi spisskummen og laurbærblad. Server med kokt byggryn, poteter eller ris. Nei, ikke ris! Det spiser vi ikke lenger i Østfold for vi har nakenbygg som er mye sunnere.

 

Du får kjøpt fårikålkjøtt, kanellatte, spansk fest, hvitløksolje, fungi og bringebæreddik hos

Snikgjest

Lokalmat

Lokalmatsenteret på Dilling,
Åpningstid:
torsdag + fredag kl 11-18
Lørdag kl 11-16.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s