Varmrøkt makrell med nepesalat

Screenshot_20160602-134916Nå er tiden kommet igjen hvor makrellen spreller ute i fjorden. Det er bare å stelle seg til langs svaberg å dra de inn i hopetall på heklene. Makrell er fet fisk og er derfor helt genial til røking. Jeg bare elsker  varmrøkt makrell. Både til middag og på brødskiva.
Jeg legger makrellen i litt urtesalt natten over for å trekke ut en del væske. Dagen derpå er det enkelt og raskt å røke uten å gjøre noe mer med den. Denne gangen ble den servert med en frisk og sunn nepesalat med reddik. Kortreiste og ferske råvarer fra Guttas Gårdsbutikk i Råde. Nepe er en rotgrønnsak på linje med potet, men inneholder bare 2.7 gram karbohydrat. Nepesalat er derfor et godt alternativ til potetsalaten.

Slik lager du nepesalat og varmrøker makrell:

 

Beregn en middels stor makrell per person

Screenshot_20160602-134602Nepesalat:
4-5 neper (kan bruke både hvite og lilla)
1 bunt reddik
1//2 pose sukkererter
Gressløk
Crem fraiche (50/50 majones og lettrømme)
1/2 sitron (saften)
1 ts eddik
1 ts sukker
Salt
Pepper

 

Screenshot_20160602-131605Rens makrellen. Sørg for å fjerne alt blod fra buken. Gni den inn med urtesalt eller bare vanlig salt og pepper. Dekk den til og legg den i kjøleskapet natten over. Husk at den avgir en del væske.. Når du først er i gang med røkingen bør du røke noen ekstra makrell slik at du har kalde i kjøleskapet til pålegg.

Screenshot_20160602-095415Nepesalaten lager du raskt ved å skrelle nepen og skjære den i passe biter. Kok nepen i ca 15 minutter. Den går raskere å koke enn poteten. Hell av vannet og la den avkjøle seg i dørslaget. Finhakk gressløk. Skjær reddiken i skiver og del sukkertene i 2. Bland sammen nepe, gressløk, creme fraiche, eddik, sitronsaft, sukker, salt og pepper. Vend forsiktig inn reddik og sukkererter. Pynt med blomstene til gressløken.

Screenshot_20160602-131715Makrellen varmrøker du enkelt med en aburøk. Strø litt flis i bunnen av aburøken. Tenn rødspritbeholderne under aburøken og sett lokket på ovnen. Når røkeovnen er blitt varm og det begynner å ryke fra flisen kan du legge i makrellen. Du kan røke små makrell sammen, men er de store bør du røke èn og èn. Antall minutter røking avhenger av størrelsen. En stor makrell trenger ca 10-12 minutter. Prøv deg frem..

Screenshot_20160602-134501Server makrellen varm med nepesalaten til eller prøv med frisk eplechutney til som jeg har blogget HER.

Screenshot_20160602-134257Jeg røkte 5 makrell når jeg først var i gang. Det var nydelig med varmrøkt makrell på brødskiva med hjemmelaget aioli til.

 

Screenshot_20160602-132326Jeg hadde også med i matpakka på jobben. Utrolig sunt og godt.

Screenshot_20160601-173809Grønnsakene til nepesalaten er levert av Guttas Gårdsbutikk (Jordbærbua) i Råde. De har fått inn masse deilige lokale råvarer. Anbefaler deg å ta turen innom.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s