Asparges med ramsløkpesto og spekeskinke

Nå bugner det av fersk og nyplukket asparges i butikkene. Vi som bor i Moss-området er så heldige å ha tilgang på kortreist gourmet asparges fra Skallerød Gård, på Jeløy. Asparges er både sunt og smakfullt, og passer ypperlig til kjøtt, fisk, salater, spekemat, pai, supper og stort sett alt. Aspargesen er rask å tilberede og egner seg godt til både steking, koking og grilling. Dens litt karakteristiske søte og milde smak gjør at den er perfekt sammen med en ramsløkpesto og litt revet parmesan. Jeg bor et steinkast unna Vansjø og plukker ramsløk bak huset. Har du ikke tilgang på ramsløk lager du pesto av basilikum, ruccola, skvallerkål eller andre urter. Fremgangsmåten er den samme. Asparges kan faktisk spises rå, men jeg foretrekker å steke den noen få minutter med smakfull urtepesto og servere den sammen med en vellagret iberico og kald bernaise. Dette er lettvint og god middag på varme dager.

Slik tilbereder du asparges med pesto:

Asparges

Iberico (Spekeskinke eller serrano)
Bernaise (Hollandaise saus, aioli eller rømmedressing)
Parmesan
Salt
PepperRamsløkpesto:
1 bunt ramsløk ( 1 potte basilikum + 2 hvitløksfedd)
1/2 dl pinjekjerner
1 dl revet parmesan
2 klyper flaksalt
Grovkvernet pepper
1 god skvis sitronsaft
1 ts sambal oelek (kan droppes)
1 dl olivenolje

Jeg blander alle ingrediensene samtidig med en stavmikser. Jo mer ramsløk du har jo bedre smaker det. Har du ikke tilgang på ramsløk bruker du basilikum og 2 hvitløkfedd isteden.  Oppbevares på et tett glass i kjøleskapet.


Knekk aspargesen lett i det nederste leddet. Varm litt olivenolje i en stekepanne og legg aspargesen oppi. Fordel 2 gode spiseskjeer ramsløkpesto over aspargesen og vend de forsiktig i pannen. Aspargesen trenger max 4 minutters steking. Skru ned plata og riv over parmesan. Parmesan er en naturlig umami, smaksforsterker, og egner seg veldig godt til asparges. Kvern over litt pepper og strø litt flaksalt på toppen.


Det finnes mange ulike typer spekeskinke og alle egner seg godt til denne retten. Jeg valgte en vellagret iberico som ikke er altfor salt i smaken og har mer kjøttsmak enn serrano skinke. Iberico er en spansk lufttørket skinke hvor kjøttsmaken preges av hva grisen har spist på beite og hvor lenge skinken har hengt til modning og lufttørking. Jamon iberico regnes for å være kongen over alle verdens spekeskinker.


Legg asparges og skinke på fat. Server ekstra pesto til og gjerne en kald bernaise saus. Du kan også rulle inn asparges i spekeskinke og steke i 8-10 minutter på 200 grader. Legg litt folie på grillen og stek asparges på samme måte som i pannen. Velger du å trekke aspargesen hel i saltvann er koketiden ikke mer enn 2 minutter for å bevare aspargesen sprø og full av smak.


Ønsker du å spise asparges uten å lage den selv anbefaler jeg deg å ta en tur på Røed Gård 27-28 mai. Der arrangeres det nemlig «Asparges festival». Klikk deg inn på DENNE linken for programinfo. Her er bildet av gårdseieren, Hans Torer Mamen, og Snikgjest under fjorårets Asparges festival. Bildet er fra Moss Avis sin reportasje som du kan lese HER.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s