Salat Nicoise

Salat Nicoise er en salat laget av tomater, tunfisk, hardkokte egg, Niçoise-oliven og ansjos, med en vinaigrette. Jeg byttet ut ansjos med røkt peppermakrell og lagde en enkel dressing med Dijon sennep for å matche makrellen. Dette er en super middag å lage på dager du har dårlig tid. Den tar ikke lenger tid å tilberede enn tiden det tar å koke smilende egg. Altså 8 minutter! Sunt og veldig smakfullt. Proppet med alt du trenger av omega 3, proteiner, vitaminer og bla bla. Lag den fordi den er gørgod! Denne salaten lagde Snikgjest når hun hadde besøk av et knippe flotte Roede-damer på inspokurs i butikken. I denne retten har du 6 av de 10 sunneste råvarene du kan spise. Tomat, fet fisk, egg, spinat (salatmix), oliven og sitron, urter, hvitløk (krydder/urter). Hvis du tar deg i å være skjesen og småsulten på kvelden kan det være at kroppen ikke har fått i seg nok proteiner i løpet av dagen. Egg inneholder nesten ALT du trenger og er en flott proteinkilde, så unn deg 2 egg til denne salaten

Slik lager du en rask og deilig Nicoise aktig salat

 

 

Oppskrift til 1 person:

2 store egg fra Grefsrød Gård i Larkollen

100 g røkt peppermakrell (eller boks ansjos, tunfisk, røkt laks)

5 små smakstomater

8 svarte oliven

1/4 agurk

1 neve salatmix med spinat

Topp med spirer eller hakket persille

Sennepsvinaigrette:

0.5 dl rapsolje (avokado, oliven- eller linfrøolje)

2 ss sitronsaft

1 ts flytende honning fra Fredskjær Gård (lokal/kortreist)

1 ss hvitvinseddik (eplecidereddik)

1 ts dijon sennep

1/2 ts maldonsalt

1/2 ts kvernet pepper

Start med å lage dressingen. Ha alt i stavmikserbeholderen og kjør glatt. Rist eventuelt sammen i et lite glass

Kok eggene smilende. Det vil si at du koker eggene i kun 8 minutter (dersom det er store egg, kortere koketid hvis de er små), og avkjøl umiddelbart i kaldt vann (stopper kokeprosessen).

Legg salatmix på tallerken først.

Fordel delte tomater, agurk i biter og oliven på tallerken. Del eggene i 2 (eller i båter). Fjern skinnet på makrellen og skjær i passe store biter. Avslutt med å helle over godt med sennepsvinaigrette. Har du spirer eller finhakket persille kan du pynte med det.

Vel bekomme!

Snikgjest Gårdsutsalg ligger midt i Moss sentrum og selger kun kortreist mat fra Østfold. Flinke Lena Måleng arrangerer Roede kurs hvor Snikgjest er an av flere aktører som kommer innom og inspirerer med enkel matlaging og kostholdstips.

Denne gangen kom deltakerne på besøk i butikken og maten ble laget med kortreiste og lokake råvarer fra Østfold.

Her i fylket bugner det av fantastisk leverandører innen landbruk og spesialitet. Østfold er et utrolig bra sted å bo hvis man ønsker å spise kortreist og sunn mat. I Østfold dyrkes verdens sunneste havregryn, vikingkornet «Den sorte havre» fra Våler. Svarthavre er mer næringsrikt og mye bedre på smak en annen havre. Duga Byggkorn fra Rygge er et skikkelig næringsrikt og smakfullt nakenkorn som ikke trenger å bløtlegges før koking, Duga kan erstatte ris til måltider, kokes som grøt og brukes til baking. Hvis de kan dyrke plommer i Hardanger kan vi dyrke epler, rabarbra og bær i Østfold. Østfoldingene vasser i lokalproduserte norgesmestere som tilbyr juice og drikke. Naturlig, ekte og rene drikker laget på kortreiste råvarer. Fylket bugner av rapsoljeprodusenter så vi er i særstilling med å ha tilgang på lokal, kaldpresset, sunn, økologisk og smakfulle oljer tilpasset ulik matlaging og baking. I Gårdsutsalget selges rapsolje med mild, fruktig og hvitløkssmak. Eggprodusentene er mange og godt spredt over hele fjøla. Gårdsutsalget har egg fra lykkelige frittgående høner på Grefsrød Gård i Larkollen. Honningkuber finnes omtrent på hvert jorde og man kan få ekstremt lokal honning i mange ulike varianter som sommerhonning, lynghonning, flytende honning, løvetannhonning og honning med smak av sitron/granskudd/ingefær etc. På sommeren bugner det av frisk salat, urter, tomat og agurker i butikker, gårdsutsalg og selvbetjente salgsboder langs veien. Lokale fiskere og fiskemottak tilbyr kortreist og fersk fisk fra sunn og hav utenfor kystlinja vår. Lista er lang og lengre enn lang, og dette er kun med råvarene nevnt i oppskriften. Kjøpt kortreist og få tilgang til det beste av det beste, fra de beste av de beste ❤

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s