Sorte får’s elggryte

IMG_20151128_223522 [60053]
Egentlig hadde jeg tenkt til å lage en Guinness Beef stew, men fant ut at jeg heller ville lage en norsk versjon. Jeg fant ingen lokal stout, men Berentsens Bryggeri brygger også Mossepils og Kong Karl. Dessuten ble den anbefalt som den beste stouten til matlaging.
Sorte Får har en herlig brent ettersmak, fin svart farge, rund og fin smak, tildels ganske søt og en fin fylde.
Sammen med en deilig elgstek og flotte grønnsaker som potet, hvitløk, gulrot, sellerirot og sopp ble dette en fantastisk god gryte. Du kan også bruke oksekjøtt eller lam og ha i andre grønnsaker, men jeg anbefaler deg virkelig å prøve en gryte laget på stout. Dette ble en heftig helgemiddag!

Slik lager du Sorte Får’s gryte til 5 personer:


1 kg (elg)stek
2 flasker Sorte Får’s stout
3 hele hvitløksfedd
4 sjalottløk
10 små rødløk
1 liten sellerirot
3 gulrøtter
10 kokefaste partypoteter
10 sjampinjong
3 laurbærblader
1 ts pepper
1 ts tørket rosmarin
1 ss honning
1 ss eddik
Salt
Smør og olje til steking

IMG_20151126_181450 [60061]
Her er Snikgjest i gang med å skrelle og kutte gulrot og sellerirot i passe store biter. Husk at gryta skal koke i ca 2.5 time så ikke skjær for små biter. Småløken, hvitløksfeddene og potetene skal du bruke hel. Del soppen i 2.  Skjær kjøttet i fine terninger på ca 4×4 cm. Ikke bry deg om du roter litt. Ta deg et glass øl og kos deg med matlaginga.

Smelt smør i en stor gryte. Tilsett 3 spiseskjeer olivenolje og sett ned til middels temperatur. Ha hvitløk og løk oppi gryta og blansjer noen minutter. Tilsett begge flaskene med Sorte Får’s stout. Legg oppi selleririot og gulrot. Ha i pepper, rosmarin og laurbærblader.

Screenshot_2015-12-04-00-11-39-1 [69350]
Mens dette begynner å småkoke bruner du kjøttet gradvis i en stekepanne med høy temperatur. Kjøttet krydres lett med salt og pepper før det has i en varm stekepanne med smeltet smør. Når kjøttet er brunet på alle side har du det rett oppi Sorte Får’s stout. Etter siste økt med bruning av kjøttet har du 1 dl vann i stekepanna og «koker ut» stekesjyen og har den i gryta. Dette blir deilig kraft. Nå skal kjøttet få småkoke under lokk i 1.5 time.

Etter 1.5 time tilsetter du potetene og soppen. Jeg synes det er fint å bruke litt mindre partypoteter og beholde skallet på. Det gir gryta et litt rustikk preg. Du kan blande både sjampinjong og aromasopp. Aromasopp har (som navner sier) mer smak, men blir blir veldig svart ved koking. Legg på lokket og la gryta småkoke i 1 time til.
Rett før servering rører du inn 1 spiseskje eddik og en god spiseskje med honning. Jeg brukte lynghonning fra Værlegata Honning.

IMG_20151128_223903 [60051]
Sorte Får’s gryte smakte utrolig godt. Stouten har en mild og rund smak som passer godt til viltkjøttet. Server gjerne tyttebærsyltetøy og brød til.

20151126_171053 [68459]
Som sagt hadde jeg tenkt til å lage en Guinness Beef Stew som jeg fant på bloggen til Marith. Sjekk ut oppskriften som inspirerte meg HER. Skal du lage matretter med øl (eller hvis du er ute etter en spesiell øl til kos eller måltid) anbefaler jeg deg å ta turen innom Varnaveien Mineralvann i Moss. Disse gutta har et enormt utvalg, flott kunnskap og bra service. Takk til jaktlaget for elgsteken.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s