Ramsløkpesto


Det er for tiden supertrendy å plukke ramsløk og lage ramsløkpesto, -purè og -salt av denne løkplanten som du finner mange steder på Sør- og Østlandet. Ramsløk er naturens spiskammers egen hvitløk.  Den er veldig smakfull og kan brukes som urte i all slags mat og salater. Våren er min desiderte favorittsesong. Da glaner jeg stort sett ned og titter etter busker og vekster jeg kan sanke og bruke i matlagingen. Ramsløk blomstrer fra mai og ut juni. Olje konserverer ramsløken, så når du mikser disse sammen kan det stå ukevis i kjøleskapet. Ramsløkpesto er perfekt tilbehør til salat, pasta, tapas, spekemat, supper, fisk, skalldyr eller på sandwich. Du lager ramsløkpesto enkelt med en stavmikser. I tillegg til å være proppet med vitamin C har urten mange helsefrembringende egenskaper.
Lurer du på hvor du finner ramsløk? Klikk deg inn og se kartet nederst i innlegget.

Slik lager du skikkelig smakfull ramsløkpesto:

 

1 bunt ramsløk
1/2 dl pinjekjerner (eller usaltet cashew)
1 dl revet parmesan (eller Västerbotten)
2 klyper flaksalt
Grovkvernet pepper
1 god skvis sitronsaft
1 ts sambal oelek (kan droppes)
1 dl olivenolje


Jeg blander alle ingrediensene samtidig med en stavmikser. Jo mer ramsløk du har jo bedre smaker det.  Oppbevares på et tett glass i kjøleskapet. Hell litt olje på toppen og pestoen kan stå ukevis.


(Bildet er tatt av boken «Fra naturens spiskammers»)
Ramsløk er en løkart som blir inntil 30 cm høy. Ramsløk kjennes igjen på de brede bladene, de hvite blomstene som sitter i en skjermlignende blomsterstand og den kraftige lukten av hvitløk. Ramsløk virker fordøyelsesfremmende, magestyrkende, galledrivende, krampeløsende, antiseptisk, bakteriedrepende, soppdrepende, blodtrykkssenkende, blodrensende, kolesterolsenkende, forebyggende mot åreforkalkning og blodpropper, svettedrivende, febersenkende, urindrivende, slimløsende, antiastmatisk og ormedrepende.
Bladene til ramsløk ligner liljekonvallens (Convallaria majalis), og disse to artene må ikke forveksles da liljekonvall er en temmelig giftig plante. Les mer HER.
Nå lurer du nok på hvor du finner den!? Klikk deg inn på artskartet og se hvor du kan ramsløk i nærheten av deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s